Cuba gaat boosters versnellen terwijl Omicron opdoemt
31 Dec 2021, 02:29
foto
Een man krijgt een boosterdosis van het Abdala-vaccin tegen Covid-19 in Havana, Cuba. (Foto: Reuters)


Cuba zal in januari boostershots geven aan de hele bevolking, in een poging de zeer besmettelijke Omicron-variant van het coronavirus op afstand te houden. Gezondheidsautoriteiten op het eiland, dat sterk afhankelijk is van het toerisme, meldden vorige week een week-op-week stijging van 35% in gevallen van het coronavirus.

Dinsdag hadden ze minstens 44 gevallen van Omicron geregistreerd, hoewel zowel infecties als sterfgevallen door Covid-19 op 1% van hun pandemische piek op 22 augustus blijven. Minister van Volksgezondheid, Jose Angel Portal Miranda, zei dat de dreiging van Omicron Cuba ertoe had aangezet zijn boostercampagne te versnellen, en dat iedereen die daarvoor in aanmerking kwam in januari een boostershot zou krijgen, meldt het staatsnieuwskanaal CubaDebate.

Cuba heeft al bijna 1,5 miljoen boosters toegediend in de hoofdstad Havana en aan risicogroepen zoals gezondheidswerkers. Die campagne zal zich nu de komende weken over het eiland verspreiden.

De natie heeft 92% van de bevolking ingeënt met ten minste één injectie en 85% met een volledige kuur van zijn zelfgekweekte vaccins, volgens "Our World in Data". Dat plaatst het op de tweede plaats in de wereld, achter alleen de Verenigde Arabische Emiraten, tussen landen met minstens 1 miljoen inwoners.

Cuba is zijn buren in Latijns-Amerika en andere opkomende economieën een stap voor door zijn eigen vaccins te ontwikkelen in plaats van te concurreren met die van rijke landen.

Ambtenaren zeggen dat Cuba's op eiwitten gebaseerde shots - Abdala, Soberana 02 en Soberana Plus - meer dan 90% bescherming bieden tegen symptomatische Covid-19 wanneer ze worden aangeboden in schema's van drie doses, hoewel die beweringen nog volledig moeten worden doorgelicht in peer-reviewed tijdschriften, of door de Wereldgezondheidsorganisatie.

Cubaanse wetenschappers hadden eerder opgeroepen tot het geven van boosters zes maanden na de eerste drie injecties, maar hebben die tijd nu gehalveerd, aldus het CubaDebate-rapport.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May