Hof van Justitie telt nu 30 rechters
30 Dec 2021, 01:48
foto
Hofpresident Iwan Rasoelbaks (l) tijdens de installatie van Sieglien Kasanpawiro-Sewdien (r) als lid-plaatsvervanger. (Foto: Ranu Abhelakh)


Op het Hof van Justitie is Sieglien Kasanpawiro-Sewdien vandaag geïnstalleerd als de 30e rechter. Hofpresident Iwan Rasoelbaks heette het nieuwe lid-plaatsvervanger van het hof welkom. "Zoals bij elke nieuwe rechter die binnen komt, zijn de verwachtingen intern en extern hoog gespannen", gaf Rasoelbaks aan. Iedereen verwacht dat er meer snelheid komt in rechtszaken, vooral in de civiele sector; hier wordt Sewdien ingezet als rechter.

Om in de behoefte aan snelle en deskundige rechtspraak te kunnen voldoen, worden kundige en ervaren juristen nu systematisch aangetrokken en opgeleid. Medio 2022 zal de eerste driejarige rechterlijke ambtenaar opleiding (raio-opleiding) civiel aanvangen. De keuze om meer civilisten op te leiden tot rechter is om de veelheid van civiele zaken in eerste aanleg en in hoger beroep te beslechten. Om in deze sector meer snelheid te brengen, zijn er ook enkele “versnellingsinstrumenten voor indiening en snellere doorloop van civiele zaken”, gaf Rasoelbaks aan. Er is een procesreglement civiele zaken ingevoerd waaronder comparitie na antwoord en snelle afgifte van vonnissen.

"De titels, op het moment dat vonnissen worden uitgesproken, moeten gelijk daarna beschikbaar zijn, anders is dit een delay dat niet aangenaam is voor de organisatie en in het bijzonder de justitiabelen." Van de nieuwe rechter wordt niet anders verwacht dan dat zij met respect en oplossingsgericht de zaken van rechtzoekenden en hun gemachtigden behandeld en met snelle beslissingen komt, waarvan de titels ook direct beschikbaar zijn.

Hoge gedragseisen
Waarnemend procureur-generaal (pg) Garcia Paragsingh bleef stilstaan bij enkele gedragsregels en kernwaarden. Zo zal Sewdien moeten letten op haar gedrag in het openbaar en in de privésfeer, om te voorkomen dat zij het vertrouwen in de onafhankelijkheid van de rechtspraak schaadt. Het gedrag moet op een wijze zijn die overeenkomt met de waardigheid van het rechterlijk ambt. "Van de rechter wordt verwacht dat hij onkreukbaar, niet chantabel en niet omkoopbaar is, juist omdat hij tot taak heeft toe te zien op naleving van het recht door anderen."

Afgezien van de hoge gedragseisen, moet een rechter steeds gewetensvol handelen. Dit, om het noodzakelijke vertrouwen van de burger te blijven genieten. "Vertrouwen van de burger en de samenleving in de rechtspraak is noodzakelijk voor de instandhouding van de rechtsstaat", stelde de pg. "Dit vertrouwen hangt nauw samen met het gezag dat de rechter in de samenleving heeft."

Ruime ervaring
Sewdien is geen onbekende in de samenleving, merkte Samantha Gadjradj, deken van de Surinaamse Orde van Advocaten (SOvA) op. Als advocaat heeft Sewdien vaker de degens gekruist met de rechterlijke macht in de zoektocht naar het recht voor haar cliënten. "Dit gegeven stemt de SOvA bijzonder prettig aangezien zij kan buigen over ruime ervaring aan beide zijden van de groene tafel."

Gadjradj bestempelde de aanwinst van de nieuwe rechter als een verrijking voor het rechtsprekend arsenaal. “Verheugd zijn wij advocaten omdat het rechtsprekend arsenaal wederom wordt aangevuld in een tijd dat, ondanks de lage schadeloosstelling en de hoge werkdruk, mensen zoals Sewdien ervoor kiezen om zich in te zetten om wet en recht te doen gedijen door recht te spreken in ons land.”

Arena van rechtvaardigheid contra onrecht
De nieuwe rechter gaf aan dat zij met haar keuze om uit de comfort zone van de advocatuur te stappen en de uitdaging als rechter aan te nemen, "de arena van rechtvaardigheid contra onrecht" is ingestapt. "Maar ik weet dat ik als meer dan overwinnaar zal zegevieren."

Sewdien volgde de laatste tweejarige rechtersopleiding (rio) civiel 2019. Ongeveer 60 tot 70 personen solliciteerden hiervoor – vier haalden de eindselectie, waaronder Sewdien. Zij werd eerder deze maand beëdigd als rechter. Voorheen werkte zij als juridische medewerkster en later als waarnemend hoofd op het Bureau Rechtszorg en begin in 1997 vervolgde zij haar carrière in de advocatuur. In de civiele sector gaat zij rechtspreken in de unit handel en familie in eerste aanleg. Haar werkervaring en rechtersopleiding zal in deze units een toegevoegde waarde hebben, stelde Rasoelbaks.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May