Argentinië: Patagonië droogste jaar sinds 1961
29 Dec 2021, 21:28
foto
2021 is het elfde jaar op rij van stijgende temperaturen in Patagonië, Argentinië.


Het weer in Patagonië, met name in de provincies Neuquén en Río Negro, staat op het punt een nieuw historisch record te vestigen te midden van hoge temperaturen en weinig regen, waardoor 2021 het heetste en droogste jaar van de regio is sinds 1961. Dat heeft de Argentijnse Nationale Meteorologische Dienst (SMN) bekendgemaakt.

De regentoevoer van de rivieren in de regio hebben jarenlang te maken gehad met droogte. De afgelopen weken waren er temperaturen tussen 0,5 °C en 2°C hoger dan gemiddeld voor deze tijd van het jaar.

De temperaturen waren het hele jaar door hoger dan normaal in Patagonië, behalve in het begin van 2021, waar een zwakke negatieve anomalie werd geregistreerd in het oosten van Patagonië. "Het jaar eindigde gemiddeld met waarden tussen 1 °C en 2 °C hoger dan een normaal jaar. April, september en december werden gekenmerkt door de warmste maanden en de maanden met de hoogste temperatuurrecords in deze regio", aldus een SMN-woordvoerder geciteerd door Río Negro.

Slechte tot niet-aanhoudende regens hebben het nog erger gemaakt voor de lokale bewoners. De jaarlijkse regenval bedroeg niet meer dan 200 mm, wat niet ver onder het gemiddelde is voor de hele regio, maar niettemin aanzienlijk laag voor de Andes-gebieden, die gewoonlijk zo'n 500 mm per jaar registreren. Neerslagtekorten waren berucht, vooral in het stroomgebied van de Limay.

Landelijk gemeten strijdt 2021 nog steeds om de 5e of 6e plaats bij de warmste jaren sinds 1961 (+0,5°C). Het is ook het 11e jaar op rij met stijgende temperaturen.

Alleen januari, mei en juni sloten af ​​met temperaturen die iets lager waren dan normaal in het land: de rest was warmer en extreme hitte werd geregistreerd in april en september. Het is meer dan waarschijnlijk dat 2021 zal eindigen als een extreem warm jaar, met een kans van 28% dat het bij de eerste 4 zal horen en een kans van 93% dat het in de top tien blijft staan.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May