Israël: Duizenden kraanvogels overleden aan vogelgriep
29 Dec 2021, 04:16
foto
Rangers zijn maandag begonnen met het opruimen van dode kraanvogels uit het Hula-meer in het noorden van Israël. (Israel Nature and Parks Authority)


Meer dan 5.000 wilde kraanvogels zijn al gestorven in het Hula-natuurreservaat, dat door minister van Milieu Tamar Zandberg "de ergste klap voor dieren in het wild" in de geschiedenis van Israël wordt genoemd. Lokale boeren werden ook gedwongen een half miljoen kippen te ruimen, waardoor de vrees ontstond voor een mogelijk eiertekort.

Tot nu toe is er geen overdracht van het A(H5N1)-virus op mensen gemeld. Premier Naftali Bennett ontmoette maandag echter zijn nationale veiligheidsadviseur en andere experts om te praten over de inspanningen om dat te voorkomen.

Mensen die in nauw contact zijn geweest met besmette vogels worden preventief behandeld. Hoewel overdracht van vogels op mensen een zeldzame gebeurtenis is, zijn volgens de Wereldgezondheidsorganisatie sinds 2003 de sterfgevallen van 456 met het virus geïnfecteerde mensen wereldwijd gemeld.

Op afbeeldingen gepubliceerd door de Israel Nature and Parks Authority is te zien dat rangers in beschermende pakken een rubberboot gebruiken om de dode kraanvogels uit het Hula-meer te halen om te voorkomen dat andere dieren in het wild worden besmet.

De autoriteit meldde ook dat de overblijfselen van 250 kraanvogels waren gezien in de omliggende Hula-vallei en dat 30 zieke kraanvogels elders in het land waren waargenomen. Het virus werd mogelijk verspreid door een truckchauffeur die gevogelte in de regio voorziet van voedsel.

De aanblik van tienduizenden kraanvogels uit Europa die overwinteren in het Hula-natuurreservaat is meestal een genot voor vogelaars. Maar de site werd vorige week ontoegankelijk verklaard voor bezoekers vanwege de verwoestende uitbraak van de vogelgriep.

Kraanvogels in het Hula-vallei in het noorden van Israel. (Archieffoto: Reuters)

Vogelgriepvirussen komen van nature voor bij trekvogels, die meestal geen symptomen ontwikkelen.  Gedomesticeerde vogels zijn veel vatbaarder en zodra het virus wordt aangetroffen in commerciële of huishoudelijke koppels, wordt snelle vernietiging aanbevolen van alle vogels die mogelijk besmet zijn.

Israëlische media meldden dat meer dan een half miljoen legkippen bij Moshav Margaliot, een gemeenschappelijke boerderij ongeveer 12 km  naar het noorden, werden afgemaakt in een poging de uitbraak in te dammen en het risico voor de mens tot een minimum te beperken. De Moshav levert 7% van alle eieren die in Israël worden geconsumeerd.

The Times of Israel zei dat de eerste uitbraak van vogelgriep in Israël dit najaar werd gemeld op 18 oktober in Moshav Nahalal in de Jizreël-vallei, ongeveer 60 km ten zuidwesten van het Hula-natuurreservaat.

In november werden er gevallen gemeld bij een kibboets en twee pluimveebedrijven, voegde het eraan toe.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May