Lobbywerk om Jodensavanne op Werelderfgoedlijst te krijgen
27 Dec 2021, 14:44
foto
Minister Marie Levens ontvangt een exemplaar van het boekwerk Jodensavanne Archeological Site van Harrold Sijlbing.


Een projectdossier is geschreven om Jodensavanne en de Cassiporakreek op de Unesco Werelderfgoedlijst geplaatst te krijgen. Minister Marie Levens van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur heeft het dossier samen met het boekwerk Jodensavanne Archeological Site gekregen. Harrold Sijlbing, voorzitter van de Stichting Jodensavanne, zegt dat het werk voor negentig procent is afgerond.

“Er komt volgend jaar een inspecteur van de Unesco naar Suriname om na te gaan als alles in place is voor de nominatie. Het dossier moet via de regering aangeboden worden aan de internationale organisatie,” legt Sijlbing uit. Minister Levens beloofde dit zo snel mogelijk te doen. Hierna moet er immers veel lobbywerk verricht worden om de nominatie in orde te krijgen.

“We hebben eigenlijk een vertegenwoordiger in Parijs nodig om het lobbywerk te doen. Suriname heeft nu weinig vrienden in het apparaat om deze zaak een handje te helpen,” deelt Levens mee. Sijlbing zegt al enkele persoonlijke internationale vrienden te hebben gevraagd om ondersteuning. Nu aan het vereiste van de officiële overhandiging aan de minister is voldaan, kan de organisatie de nodige stukken versturen naar de vrienden.

Indien er goedkeuring komt, zal Suriname drie Wereld Erfgoed plekken bezitten. Bovendien zijn er nog meer historische plaatsen op de tentatieve lijst. De grotten van Werehpai in het dorp Kwamalasamutu is daar één van. Het beheer van dit geheel zal volgens de directeur van de Stichting Gebouwd Erfgoed, Stephen Fokké, veel inspanning kosten. De minister heeft ingestemd met dit voorstel om een aanvang te maken om de grotten van Werehpai op de tentatieve lijst te plaatsen van de Wereld Erfgoed lijst van de Unesco.

Cultuurdirecteur Roseline Daan en de Secretaris-Generaal van de Nationale Commissie Unesco, Shefferon Kartowikromo, kregen elk ook een exemplaar van het boek, meldt het ministerie.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May