Paus: Kijk verder dan de lichten en denk aan de armen
25 Dec 2021, 14:43
foto
Paus Franciscus kust een beeld van kindje Jezus terwijl hij de heilige mis op kerstavond viert in de Sint-Pietersbasiliek in het Vaticaan. (Foto: Reuters)


Paus Franciscus, die de rooms-katholieken van de wereld naar Kerstmis leidt, zei vrijdag dat mensen die onverschillig staan ​​tegenover de armen God beledigen. Hij spoort iedereen aan om "verder te kijken dan alle lichten en versieringen" en de meest behoeftigen te gedenken.

Franciscus, die de negende kerst van zijn pontificaat inluidde, vierde een plechtige wake in de Sint-Pietersbasiliek voor ongeveer 2.000 mensen, met deelname door Covid-19 beperkt tot ongeveer een vijfde van de omvang van pre-pandemische jaren.

Minuten voordat de mis op kerstavond begon, rapporteerde Italië een tweede opeenvolgende recorddagelijkse telling van Covid-19-gevallen, met nieuwe infecties die 50.599 bereikten.

Franciscus, gekleed in witte gewaden, weefde zijn homilie rond het thema dat Jezus met niets werd geboren. "Broeders en zusters, staande voor de wieg, overwegen we wat centraal staat, voorbij alle lichten en versieringen, die mooi zijn. We aanschouwen het kind", zei hij in de homilie van de mis gevierd met meer dan 200 kardinalen, bisschoppen en priesters. Iedereen behalve hij droeg maskers.

Francis, die vorige week 85 werd, zei dat de in armoede geboren baby Jezus mensen eraan moet herinneren dat het dienen van anderen belangrijker is dan het zoeken naar status of sociale zichtbaarheid of een heel leven besteden aan het nastreven van succes. "Het is in hen (de armen) dat hij geëerd wil worden", zei Francis, die de verdediging van de armen tot een hoeksteen van zijn pontificaat heeft gemaakt.

"Mogen we op deze nacht van liefde maar één angst hebben: die van het beledigen van Gods liefde, hem pijn te doen door de armen met onze onverschilligheid te verachten. Jezus houdt zielsveel van hen, en op een dag zullen ze ons verwelkomen in de hemel," zei hij.

Hij citeerde een regel uit een gedicht van Emily Dickinson - "Wie de hemel heeft gevonden - beneden - zal er boven falen" - en voegde er in zijn eigen woorden aan toe: "Laten we de hemel niet uit het oog verliezen; laten we nu voor Jezus zorgen, hem strelend in de behoeftigen, omdat hij zich daarin bekendmaakt."

Terwijl hij zei dat werkende mensen - de herders - de eersten waren die het kindje Jezus in Bethlehem zagen, zei Francis dat arbeid waardigheid moest hebben en betreurde hij dat veel mensen sterven bij arbeidsongevallen over de hele wereld. "Laten we op de dag van het leven herhalen: geen sterfgevallen meer op de werkplek! En laten we ons inzetten om dit te waarborgen."

De Internationale Arbeidsorganisatie van de Verenigde Naties (IAO) schat dat er jaarlijks meer dan een miljoen werkgerelateerde dodelijke slachtoffers vallen.  Vandaag houdt de paus zijn tweejaarlijkse "Urbi et Orbi" (aan de stad en de wereld) zegen en zal hij zijn boodschap brengen vanaf het centrale balkon van de Sint-Pietersbasiliek.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May