Duizenden vluchten geannuleerd door personeelstekort
24 Dec 2021, 17:51
foto
Delta Air Lines zei dat het 'alle opties had uitgeput' en gedwongen was vluchten te annuleren tijdens de drukke kerstreisperiode. (Foto: Reuters)


Ten minste drie grote luchtvaartmaatschappijen hebben gemeld dat ze tientallen vluchten hebben geannuleerd, omdat ziekten die grotendeels verband houden met de Omicron-variant van het coronavirus een tol eisen van het aantal bemanningsleden tijdens het drukke vakantiereisseizoen. Volgens Flight Aware, een website die vluchtgegevens bijhoudt, worden tussen 23 en 25 december minstens 5.000 annuleringen verwacht.

Het in Duitsland gevestigde Lufthansa zei vrijdag dat het een dozijn trans-Atlantische langeafstandsvluchten tijdens de kerstvakantie annuleerde vanwege een "enorme stijging" van het ziekteverzuim onder piloten. De annuleringen op vluchten naar Houston, Boston en Washington komen ondanks een "grote buffer" van extra personeel voor de periode.

De luchtvaartmaatschappij zegt niet te kunnen speculeren of Covid-19-infecties of quarantaines verantwoordelijk waren, omdat ze niet op de hoogte was van het soort ziekte. Passagiers werden geboekt op andere vluchten.

Lufthansa zei in een verklaring: "... we hadden een zeer grote buffer gepland voor de vakantieperiode. Maar vanwege het hoge aantal ziekenmeldingen was dit niet voldoende.”

Volgens de International Civil Aviation Organization (ICAO) zullen wereldwijd naar verwachting ongeveer 50 miljoen mensen reizen op internationale vluchten tijdens de eindejaarsperiode. In de Verenigde Staten zeiden Delta Air Lines en United Airlines dat ze tientallen kerstavondvluchten moesten annuleren vanwege personeelstekorten verbonden aan Omicron.

"De landelijke piek in omicron-gevallen deze week heeft een directe impact gehad op onze vliegtuigbemanningen en de mensen die onze operatie leiden", zei United in een verklaring aan verschillende nieuwszenders. "Als gevolg hiervan hebben we helaas enkele vluchten moeten annuleren en brengen we de getroffen klanten op de hoogte voordat ze naar de luchthaven komen." De luchtvaartmaatschappij zei dat het meer dan 100 vluchten annuleerde en eraan werkte om zoveel mogelijk mensen om te boeken.

Delta zei dat het vrijdag ongeveer 90 vluchten heeft geannuleerd vanwege de mogelijkheid van slecht weer en de impact van de Omicron nadat het "alle opties en middelen had uitgeput - inclusief herroutering en vervanging van vliegtuigen en bemanningen om geplande vluchten te dekken". Het zei in een verklaring aan verschillende verkooppunten dat het probeerde passagiers snel naar hun bestemming te krijgen.

De Amerikaanse Transportation Safety Administration zei dat 2,1 miljoen mensen op 23 december via Amerikaanse luchthavens reisden.

Internationale reizigers moeten al een groot aantal test- en vaccinatievereisten doorlopen om aan boord van een vlucht te gaan.

De annuleringen komen omdat gevallen van coronavirus, aangedreven door de nieuwe variant, de personeelsbezetting van ziekenhuizen, politiediensten, supermarkten en andere kritieke operaties die worstelen om een ​​volledig contingent eerstelijnswerkers te behouden, verder onder druk zetten.

Landen, waaronder Spanje en het Verenigd Koninkrijk, hebben de duur van Covid-19-quarantaines verkort om personeelstekorten te verminderen door mensen sneller weer aan het werk te laten gaan nadat ze positief zijn getest of zijn blootgesteld aan het virus. Delta-CEO Ed Bastian was een van degenen die de Biden-administratie hebben opgeroepen soortgelijke stappen te nemen of verdere verstoringen van het vliegverkeer te riskeren.

Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May