Open brief Wi Uma Fu Sranan aan president Santokhi
24 Dec 2021, 01:44
foto


Beste President,

Groot was onze verbazing bij het aanhoren van een relaas van u in De Nationale Assemblee waarbij overheidsinstituten en parastatale bedrijven die aan CLAD onderzoeken zijn/zullen/worden onderworpen werden genoemd. Groter nog was die verbazing toen in één adem “de stichting Wi Uma Fu Sranan” werd meegenomen in de waterval van informatie. De indruk werd gewekt alsof er een CLAD-onderzoek gaande is bij deze organisatie en het Ministerie van Defensie. Overigens een zeer warrig verhaal.

Uitspraken hadden een onnodig grievend, onwaar en schade veroorzakend karakter. Een staatshoofd hoeft geen ongefundeerde, ongenuanceerde en populistische uitspraken te doen in het 'huis van het volk'. Hij dient te verbinden en niet te polariseren.

Wi Uma Fu Sranan is een coöperatieve vereniging en GEEN stichting. Dit was een gedurfde en bewuste keuze, omdat de intenties van deze organisatie puur en oprecht zijn. 

Het dreigt de norm te zijn geworden om zonder enige bewijslast negatieve verzinsels de gemeenschap in te sturen met het doel organisaties en personen onterecht te schaden. Dit is zeer verwerpelijk, nota bene naar een vrouwenorganisatie toe, waarvan een aanzienlijk deel bestaat uit Inheemse- en Marronvrouwen.
Gewoonlijk reageren wij niet op benedenmaatse uitspraken, maar ben het de weerloze vrouwen, die zonder enige redenen met de haren erbij gesleept worden, verplicht.

De vele organisaties die wel waardering kunnen opbrengen voor het werk dat door Wi Uma Fu Sranan is verzet, kijken en luisteren mee. De internationale organisaties, ontwikkelingsbanken en de vrouwenrechten organisaties die het lot en de ontwikkeling van rurale vrouwen en jongeren hoog op agenda hebben, zullen de wenkbrauwen fronzen. Niet te vergeten de donoren die vanwege het geloof in onze organisatie niet geschroomd hebben om middelen ter beschikking te stellen ten behoeve van capaciteitsversterking van onze organisatie. Ook aan hun gaat dit niet onopgemerkt voorbij. God zij dank, gaan deze organisaties slechts af op feiten en zeker niet op populistische praatjes.

Wi Uma Fu Sranan heeft jarenlang wapenfeiten neergezet, levert een bijdrage aan het versterken van vrouwen en geeft inhoud aan de ontwikkeling van de agro waardeketen. En toch wordt er gekozen voor karaktermoord en het vernietigen van vrouwenwerk…
Met 1 klik op de computer vindt u alle informatie over Wi Uma Fu Sranan, toch deel ik een korte samenvatting: (zie aangehechte brief). Wij snappen wel dat de performance van Wi Uma Fu Sranan door sommigen wordt ervaren als een klap in het gezicht.

Duidelijk moet zijn dat wij geen enkel onderzoek schuwen, maar dat het van grootheid zal getuigen wanneer de President in de DNA eveneens zal aangeven dat hij misleid is geworden.
Wi Uma Fu Sranan heeft zich nimmer schuldig gemaakt aan het fabriceren van lasterpraatjes of negativiteit, integendeel…
Haar doelstelling is het verbeteren van de levensstandaard van rurale vrouwen, voornamelijk de Inheemse en Marronvrouwen in het binnenland, daarnaast het ontwikkelen van gezonde voeding voor opgroeiende kinderen, hetgeen van eminent belang is voor de prestaties van onze jeugd. Wij zijn eenieder die een oprechte bijdrage, hetzij groot of klein, heeft geleverd aan het behalen van de gestelde doelen, zeer dankbaar.

Wat zou de IDB wel denken als hun dit ter ore komt? Wetende dat zij op de hoogte zijn van alle ins and outs van WI Uma Fu Sranan. Te bedenken dat Japan gekozen heeft om een organisatie in Suriname te ondersteunen in plaats van elders in de wereld.
President, laat dit een leermoment voor u zijn. Laat u zich a.u.b. goed informeren alvorens u uitspraken doet. Dit kan voor grote problemen zorgen.

Wi Uma Fu Sranan heeft altijd haar kennis en ondersteuning gegeven aan iedere Surinamer die een beroep op haar deed. Zo ook aan Surinamers die gelieerd zijn aan de huidige politieke regeerders.

Wi Uma Fu Sranan wordt nota bene genoemd in het Herstelplan van de overheid, gericht op het opleiden van vrouwen uit het binnenland om productieprocessen te verbeteren en de Cassave waardeketen te ontwikkelen, gericht op de productie en commercialisering van Cassave pap en andere Cassave eindproducten. Verder heeft Wi Uma Fu Sranan een bijdrage geleverd aan het MOP 2022-2026

Tot slot geven wij mee dat bij inwinnen van advies, de parlementaire onschendbaarheid van artikel 88 Grondwet, vrijwaart van strafrechtelijke vervolging voor uitspraken, nog niet betekent dat civiele verantwoordelijkheid en moreel leiderschap ontlopen kunnen worden.

Tania Lieuw-A-Soe
(Voorzitter)

Maureen Bulo
(Secretaris)

U kunt de volledige brief hier downloaden.
pdf-icon.gif Wi_UMa_Open_brief_aan_de_president.pdf                
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May