Kerst in het licht van onze uitdagingen
24 Dec 2021, 19:26
foto


Kerst, het feest van licht in duisternis, roept de verwachting op van vrede en welbehagen. Juist vandaag de dag kan het verlangen hiernaar ons helpen gevoelens van onvrede en onbehagen te overwinnen en ons in te zetten voor een leven in harmonie met de medemens en de natuur. Als samenleving moeten wij kracht en wijsheid uit het kerstfeest putten, om een beter Suriname te creëren.

We onderschatten vaak de positieve invloed die we met onze bescheiden mogelijkheden als mens kunnen hebben. Juist dicht bij huis wordt de wereld overwonnen. We kunnen samen niet alles, maar wel veel. Saamhorigheid en zorgen voor de medemens, zijn in deze van cruciaal belang. Harmonie op aarde is meer dan een onbereikbaar ideaal. Meer dan een ster aan de hemel. Vrede op aarde begint heel dichtbij: thuis, in de straat, in de buurt of in het ressort. Elk een kan op zijn of haar eigen wijze aan die vrede bijdragen door verbindingen te zoeken. Dat vraagt soms een beetje moed en zelfoverwinning. Soms moet weerstand worden overwonnen. Echter, het overwinnen van weerstanden geeft meer voldoening dan willoos en doelloos meedrijven met de stroom.

Haat, afgunst, polarisatie en discriminatie zijn voor talloze mensen een dagelijkse werkelijkheid, vrede een ver verlangen. Wij worden geconfronteerd met gebeurtenissen die oude fundamentele normen en beproefde tolerantie onder zware druk zetten. Racisme, in woord en daad, drijft een wig binnen de gemeenschap. Het vrij spel dat mensen hebben onder de noemer ‘vrije meningsuiting’ is zeer schadelijk voor de ethiek binnen onze multi-etnische samenleving. Grenzen moeten dan ook duidelijk zijn en regels gehandhaafd worden. Kerst is een boodschap van hoop, ik spreek dan ook de hoop uit dat wij meer liefde hebben voor de Surinaamse vlag en de dieperliggende betekenis verstaan en voelen van het Surinamer zijn. Ik ben ervan overtuigd dat de wijzen als Trefosa en Shrinivasi ook nationalisme oftewel vaderlandsliefde zouden benadrukken in hun kerstboodschap.

Onze wereld lijdt onder ontbossing, vervuiling en vergiftiging van lucht, bodem en water, uitsterven van dier- en plantsoorten, aantasting van de ozonlaag en stijging van de temperatuur met bedreigende gevolgen. Langzaam sterft de aarde en wordt het onvoorstelbare - het einde van het leven - toch voorstelbaar. Wij blijven Suriname internationaal neerzetten als land met 93 procent bos, terwijl illegale houtkap en goudwinning zegevieren. In het binnenland zijn nederzettingen gesticht bestaande uit overwegend illegalen en desbetreffende organen zijn tot nu toe niet in staat om onze edelmetalen te beschermen. Tijdens de klimaattop eerder dit jaar heeft Suriname de ontwikkelde landen herinnerd aan hun beloftes samengevat in het Akkoord van Parijs. Wereldleiders moeten de gemaakte afspraken nakomen. Wij kunnen een vooraanstaande rol innemen wanneer het gaat om behoud van het klimaat.

De ordening van de goudsector is maar een droom geweest. Zelfs in natuurreservaten vindt er vernietiging plaats van onze magische bossen en bodems. Onze groene rijkdom wordt vernietigd door Surinamers en mensen die niet eens de Surinaamse nationaliteit hebben. Laten wij voor eens en voor altijd afrekenen met absurde vernietiging van onze natuur en bodemschatten. Wij mensen zijn niet geschapen voor het passief aanvaarden van ‘ons lot’. God gaf ons het vermogen goed en kwaad van elkaar te onderscheiden en verantwoordelijkheid te dragen.

De economische crisis en aanhoudende coronapandemie zorgen voor moeilijke tijden en kolossale obstakels, laten wij elkaar helpen in nood. Ik spreek dan een bijzonder woord van dank uit aan de Surinamers die op sociaal-empathisch vlak een exceptionele bijdrage leveren aan het bevorderen van welzijn bij kwetsbare groepen. Zonder anderen te kort te doen, noem in dan de namen van Gail Eijk en Louis Vismale. Tegelijk een staande ovatie aan de zorgsector; zij zet zich ongelofelijk hard in tijdens deze onvoorspelbare pandemie, waarin elke keer een nieuwe variant zich ontpopt. Geniet van de Kerst in liefde, licht, hoop en vrede en laat je vrijheden en geluk niet beknotten door irrationele angsten. Romeinen 8:24; Want in de hoop zijn wij zalig geworden. Hoop nu die gezien wordt, is geen hoop. Immers, wat iemand ziet, waarom zou hij dat nog hopen?

Previen ‘Prevo’ Sewnath
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May