Politieke partijen bezorgd over uitvoering eisen NRA
23 Dec 2021, 14:44
foto
In het National Risk Assessment rapport zijn de risico's van het land over witwassen en financiering van terrorisme vastgelegd.


De buitenparlementaire oppositiepartijen, DOE, DA'91, A20, PALU en de Gonini Volkspartij hebben zich gebogen over het de National Risk Assessment (NRA). Dit vond plaats op initiatief van DOE. Het thema was: Stand van zaken en eventuele risico’s voor Suriname i.v.m. evaluatie door Caribbean Financial Action Task Force van het NRA rapport in maart 2022. In het NRA-rapport wordt de status van de kwetsbaarheden rond witwassen van zwart geld, terrorisme financiering, proliferatie en corruptie blootgelegd. De private, publieke en de financiële sector zijn onderzocht. De banken scoren 0.36, een onvoldoende, op de maximale score van 1.0.

DOE-voorzitter Steven Alfaisi benadrukte het belang van deze zoommeeting die maandagavond is gehouden en wat op het spel staat voor Suriname op sociaal-economisch en financieel vlak. De inleiders waren Winston Wilson en  Winston Ramautarsing. Wilson belichtte het rapport. Hierin worden een tiental gronddelicten aangehaald die volgens de Organisatie voor Amerikaanse Staten de voornaamste dreiging vormen voor witwassen van geld en terrorisme financiering. Deze zijn: Corruptie, smokkel, mensenhandel, drugshandel, wapenhandel, belastingontduiking, illegale houthandel, illegale goudhandel, illegale wapenhandel en illegale vreemdelingen.

Wilson wees ook op enkele recentelijke acties w.o. de ontmoeting van president Joe Biden van de VS met regeringsleiders, waarbij ook president Chan Santokhi betrokken was. De rode draad was dat corruptie de democratie vernietigt. De behandeling en goedkeuring van de plannen voor technische ondersteuning van de Centrale Bank van Suriname door de Nederlandse Bank, haalde hij aan, alsmede de aanscherping van de AMLA wetgeving, een anti witwas wet van de Verenigde Staten, met consequenties voor ons land.

Winston Ramautarsing stelde concrete vragen aan de politieke organisaties, die ze achteraf zelf kunnen beantwoorden. "Wie goed bestuur voorstaat, moet immers in eigen organisatie orde op zaken durven stellen. Heeft u als partij meegeholpen aan witwassen? Welk deel van uw inkomsten komt van sponsoren en welk deel uit contributies van de leden? Heeft u ooit een discutabele donatie geweigerd? Heeft u altijd uw financiële jaarverslagen, conform de wet, gepubliceerd? Heeft u ooit aan een donateur gevraagd over de herkomst van het geschonken geld?"  Internationaal ziet men Suriname als een notoir drugs doorvoerland merkte hij op. Witwassen wordt bij nogal wat burgers niet als zo erg gezien in vergelijking met corruptie. Het is volgens hem moeilijk te bestrijden omdat veel mensen hiervan profiteren.

Belangrijk is ook de schijnwerpers te richten op de informele sector. Ramautarsing gaf aan dat bij het laatste NRA rapport, de inleiding van projectmanager Jennifer van Dijk-Silos is verwijderd en dat daarvoor in de plaats een negen pagina tellende uiteenzetting van de huidige regering is geplaatst. "De vraag is ook, hoe serieus de CFATF ons zal nemen wanneer blijkt dat wij ons niet houden aan onze eigen wetgeving?" Ramautarsing noemde de president en het ministeriële team, die bij hun aantreden hun vermogen niet hebben laten vastleggen, zoals dat in de Anti-corruptiewet is vereist.

Er is door de regering een aantal organisaties genoemd waarbij niet aangegeven is wat die precies doen om witwassen te voorkomen. Ook het ordenen van de kleinschalige goudsector onder leiding van de vicepresident die zelf belangen heeft in de sector, roept vraagtekens op. Dat na evaluatie van de CFATF, Suriname eventueel direct of indirect geblacklist kan worden, zien de inleiders als een serieuze dreiging. Bij blacklisting wordt Suriname geïsoleerd van het internationaal financieel systeem.

Het overleggen van het gepubliceerde financieel jaarverslag van een politieke organisatie bij de CHS registratie voor deelname aan de verkiezingen, is volgens Angelique Del Castilho een must. Gloria Bottse benadrukte het belang van serieuze stappen die beleidsmakers in deze moeten nemen, terwijl Paul Brandon dit als een simpele stap omschreef die elke leider van een politieke organisatie moet doen. Idries Taus  verzet zich, zonder eigen falen als land goed te praten, tegen de zware eisen op dit vlak, die westerse landen stellen aan landen in ontwikkeling over wetgeving.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May