Eckhorst: IMF is ook nodig voor expertise
23 Dec 2021, 00:00
foto


Het in zee gaan met het Internationaal Monetair Fonds (IMF) gaat niet zo zeer om de US$ 688 miljoen in drie jaar tijd, maar om de technische ondersteuning voor het uitvoeren van het Herstelplan. Dit zegt hoofdonderhandelaar van Suriname bij het IMF, Karel Eckhorst. Hij zegt dat de ergste maatregelen al genomen zijn, maar er moeten nog enkele pijnlijke operaties worden doorgevoerd. In een jaar tijd zal de economie er veel beter uitzien dan nu het geval is. Op basis van het programma is hij hiervan overtuigd. Er is wel sterk leiderschap nodig, zoals dat in Barbados en Jamaica het geval is, waar ook een IMF programma met succes wordt doorgevoerd.

Eckhorst zegt in gesprek met de directeur van de Communicatiedienst Suriname, Alven Roosveld, dat de vergadering van het Uitvoer Bestuur waar het besluit over Suriname is genomen, door IMF-topvrouw Kristalina Georgieva zelf is geleid. Zij stelde bijzonder onder de indruk van Suriname te zijn en dat het land voldaan heeft aan alle gestelde eisen. Toch heeft het volgens Eckhorst door bureaucratie en regels van het IMF, ruim acht maanden na de technische overeenkomst geduurd voordat het IMF groen licht heeft gegeven voor het steunprogramma. Alle 24 directeuren van het IMF, waarbij ruim 190 landen zijn aangesloten, hebben hun fiat gegeven. Eckhorst die in het IMF-board zit heeft de vergadering ook meegemaakt. De documenten (zo'n 110 pagina's) komen vandaag beschikbaar.

28 maatregelen hebben te maken met de economie en de monetaire situatie. De zaken die scheef zijn gegaan, moeten worden rechtgetrokken. In het programma spelen het ministerie van Financiën & Planning en de Centrale Bank van Suriname, de hoofdrol. Alle doelen die gehaald moeten worden in een tijdspad zijn beschreven in het programma. Elk kwartaal moet er gerapporteerd worden aan het IMF, compleet onderbouwd met cijfers. Het rapport wordt beoordeeld. Pas als aan alles voldaan is, wordt geld beschikbaar gesteld voor de volgende tranche. Er is een strakke monitoring vanuit het IMF, legt Eckhorst uit.

Er moeten nog zware offers worden gebracht. Daarom wordt er ook een sociaal programma uitgevoerd om de minst draagkrachtigen op te kunnen vangen. Zaken die scheefgegroeid zijn moeten worden rechtgetrokken en dat doet pijn. Uiteindelijk moeten al deze offers leiden tot een betere economie. Hoewel het IMF strak monitort, gaat het om technische ondersteuning. Daarom is sterk leiderschap heel belangrijk. "Op het stembiljet stond geen IMF maar Surinamers", merkt Eckhorst op. Nu IMF zijn goedkeuring heeft gegeven, zullen ook de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank en de Wereldbank hun deel doen. 
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May