Boetius: Trekkersgroep SVJ heeft geen restricties
22 Dec 2021, 12:11
foto
De trekkersgroep van de SVJ, v.l.n.r. Rachael van der Kooye, Wilfred Leeuwin, Nita Ramcharan en Ivan Cairo. (Foto's: René Gompers)


SVJ-voorzitter Carla Boetius heeft een stap teruggedaan als woordvoerder van de vereniging. De directe aanleiding is dat staatsmedia niet meedoen met de boycot tegen vicepresident Ronnie Brunswijk. Boetius, werkzaam bij staatsmedium ATV, zegt dat het station wel beelden van de vp uitzendt en dat zij daar geen zeggenschap over heeft. Ze blijft fysiek het protest ondersteunen.

Boetius blijft dus SVJ-voorzitter, maar het woord wordt nu gevoerd door vier gewezen SVJ-voorzitters voor wie geen restricties gelden bij de uitvoering van hun werkzaamheden. Van regeringszijde zijn staatsmedia teruggefloten bij de boycot van de vp. "ATV is hier en doet mee," zegt Boetius aan Starnieuws, "maar op het uitzenden van beelden zit een restrictie." Ze stelt dat in gemeen overleg is besloten een stap terug te doen als woordvoerder. Met mede-oprichter van de SVJ, Nita Ramcharan, in de trekkersgroep heeft zij een gerust gevoel dat het goed zit.

Jason Pinas die op 14 december met bruut geweld tegen de grond is gewerkt en is mishandeld door de entourage van de vp, is intussen gehoord door de politie. Hij heeft ook de beelden gezien. "Wat ik heb gezien is wat ik al die tijd heb verteld. Dat ik niet provocerend bezig was, niet in de auto van de vp was en dat er geen sprake was van weerspannigheid."

Boetius heeft de beelden niet gezien, maar zegt dat zij het gevoel heeft dat de politie nu wel correct omgaat met het onderzoek. Ze heeft begrepen dat als het onderzoek volledig is afgewerkt, de procureur-generaal zal beslissen over het tijdstip van het vrijgeven van de beelden.

Over het vrijgeven van de beelden zegt Pinas dat het onderzoek nog loopt en dat die nog niet worden vrijgegeven op advies van de pg. "Indien nodig zal de pg beslissen wat verder met de beelden zal gebeuren."

Jason Pinas tijdens de protestactie bij het regeringsgebouw.

Collega Ivan Cairo vindt het te lang duren voordat de beelden worden vrijgegeven. Hij ziet niet in waar het vrijgeven van de beelden de waarheidsvinding zal belemmeren. hHij vindt dat de president zich verschuilt achter de pg voor wat betreft het vrijgeven van de beelden. "Laat de samenleving zien wat er is gebeurd en haar eigen oordeel daarover vormen." In elk geval benadrukt Cairo dat fysiek geweld tegen journalisten en mediawerkers tijdens de uitoefening van hun werk zonder dat die een bedreiging vormt en ook anders niet zal worden getolereerd. "We staan hier op de openbare weg en demonstreren vreedzaam. We zijn er niet om iemand te hinderen." Er wordt geprotesteerd tegen de brute mishandeling van Pinas en er wordt een signaal gegeven dat het zich niet mag herhalen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May