Journalisten in stil protest bij regeringsgebouw, eisen daden
22 Dec 2021, 11:10
foto
Journalisten en mediawerkers in stil protest voor het regeringsgebouw. (Foto: René Gompers)


Journalisten, mediawerkers, leden en niet-leden van de Surinaamse Vereniging van Journalisten (SVJ) staan in stil protest voor het regeringsgebouw. De trekkers van het protest vanmorgen zijn vier gewezen SVJ-voorzitters, Nita Ramcharan, Ivan Caïro, Wilfred Leeuwin en Rachael van der Kooye. De actie heeft alles te maken met de brute bejegening van dWT-journalist Jason Pinas door vicepresident (vp) Ronnie Brunswijk en zijn veiligheidsmannen op 14 december voor het gebouw van De Nationale Assemblee.

De verklaringen die de regering en vp hebben afgelegd over het gebeuren vinden de journalisten en mediawerkers onvolledig en niet afdoend om herhaling te voorkomen. Er worden de daden geëist opdat de persvrijheid wordt beschermd. Er is veel gezegd, maar concreet is er weinig gedaan om te voorkomen dat dit soort taferelen zich in de toekomst weer voordoen.

Het protest voor het regeringsgebouw is een signaal dat de journalisten en mediawerkers geen genoegen nemen met 'sorry' en dat ze onderzoek en berechting willen. Het is het tweede protest dat deze groep werkers voert. Het eerste stil protest was op 16 december voor het parlementsgebouw waar het incident plaatsvond.

In een brief aan president Chan Santokhi eist de SVJ een diepgaand en onafhankelijk onderzoek, waarbij eventuele schuldigen aan zowel civiele als strafbare overtredingen daar de consequenties van dragen. "Dat op een door u aan te geven tijdstip, niet later dan dat het onderzoek is aangevangen of is afgerond, het audio en visueel materiaal waarop het voorval is vastgelegd publiekelijk en dat de journalisten werkzaam bij de staatsmedia niet worden verhinderd solidair te zijn met hun collega’s voor wat het actiemodel betreft. Er mogen geen sancties tegen hen worden getroffen, omdat zij ook het recht hebben om actie te voeren." Bovenal eisen de journalisten en mediawerkers dat de persvrijheid wordt beschermd.

Ook SVJ-voorzitter Carla Boetius (l), werkzaam bij ATV, doet mee aan het stil protest. (Foto: René Gompers)

De SVJ zegt dat de aangekondigde boycot en de eventuele acties die daarmee gepaard gaan, pas tot het verleden zullen behoren nadat is voldaan aan de "redelijke, burgerlijke en grondwettelijke rechten. Eerdere verklaringen en verontschuldigingen van de vp hebben immers niet geleid tot verbetering van de relatie tussen hem en de journalisten.

U kunt de brief van de SVJ naar president Chan Santokhi hier downloaden.
pdf-icon.gif Brief_aan_president_Santokhi.pdf                
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May