Defensie heeft inhaalslag gemaakt; apparaat gezuiverd
22 Dec 2021, 16:22
foto
Onderdirecteur Personeelsaangelegenheden, luitenant-kolonel Dennis Duurham.


Het ministerie van Defensie heeft een uitdagend jaar achter de rug. Het heeft op SRD 80.000 na, het gehele budget van SRD 467 miljoen uitgeput om tal van zaken gedaan te krijgen, binnen en buiten het defensieapparaat. Er is het afgelopen jaar heel veel gedaan voor het personeel. Er is veel ingehaald  zoals ‘achterstallige’ bevorderingen en decoraties die sinds 2016 niet meer plaatsvonden. Ook is het apparaat gezuiverd. Zo zijn er het afgelopen jaar 834 personen bevorderd en zijn 74 ontslagen.

Defensie-minister Krishna Mathoera en enkele kopstukken van het ministerie en het Nationaal Leger, hebben op een persconferentie uitgelegd hoe het afgelopen jaar is verlopen. Er zijn veel samenwerkingen aangegaan met haast alle ministeries en buitenlandse organisaties. De aanwezigheid van militairen is groter geweest in stad en district. Ook is er voor ondersteuning vaker militair materieel ingezet zoals ambulances en watertanks. Er zijn verschillende projecten uitgevoerd om de (grensoverschrijdende) criminaliteit in te dammen. Ook is er voor het eerst hard opgetreden tegen de skalians die door de mijnactiviteiten op het water, grote schade toebrengen aan flora en fauna in het binnenland.  Het beleid wordt het komende jaar voortgezet en verder uitgebouwd.

Onderdirecteur Personeelsaangelegenheden, luitenant-kolonel Dennis Duurham, geeft aan wat er het afgelopen dienstjaar voor het personeel is gedaan. Er zijn 834 mensen bevorderd. 255 personen zijn voorzien geworden van een vaste aanstelling. Er zijn vijf nieuwe krachten in dienst genomen. Duurham deelt mee dat er sinds 2016 bepaalde activiteiten niet meer werden georganiseerd, zoals decoraties en huldigingen. Gepensioneerden waren vergeten geraakt. “Ook daar hebben we een inhaalslag gemaakt,’ deelt Duurham mee. “De eerste groep bestond uit 50 militairen en 10 burgers. We hebben ze gehuldigd met een gouden pin en een envelop.” Defensie gaat de komende twee jaren er werk van maken om gepensioneerden op te zoeken en alsnog te gedenken.

Er zijn 236 personen van een gratificatie voorzien. Gratificaties zijn zaken waarop mensen die bepaalde aantal dienstjaren erop hebben, aanspraak maken. Ook zijn de mensen met trouwe dienst, bedacht. Dat gebeurde sinds 2016 niet meer. De afgelopen week zijn er 563 gouden, zilveren en bronzen  medailles uitgereikt voor trouwe dienst.  Er waren niet genoeg  medailles voor iedereen die daar aanspraak op maakt.  Deze en andere  huldigingen wordt het komende jaar voortgezet. Defensie heeft het afgelopen jaar 40 mannen en vrouwen, onder wie gepensioneerden ten grave gedragen.

Er zijn 79 mensen met eervol ontslag uit de dienst getreden. Het gaat hierbij om mensen die op eigen verzoek de organisatie hebben verlaten of met (vervroegd) pensioen zijn gegaan.“74 zijn op basis van plichtverzuim uit de organisatie verwijderd,” geeft Duurham aan. “We zijn een gedisciplineerde organisatie. Je hebt je rechten, daar komen we niet aan. Maar er zijn ook plichten en als je je plichten niet uitvoert, gaan we je conform de spelregels vragen om je te verweren.” Als het  verweer niet steekhoudend is wordt men uit de organisatie verwijderd. Wegblijven van het werk is de hoofdreden voor de ontslagen, geeft Duurham aan.

Minister Mathoera deelt mee dat er volgend jaar meer geïnvesteerd gaat kunnen worden in het defensieapparaat. Er is behoorlijk veel bezuinigd het afgelopen jaar om binnen het budget te blijven. De voornemens zijn om de werkomstandigheden te verbeteren, meer gebouwen op te knappen, meer opleidingen beginnen, en het opzetten van een cybercrime afdeling. “We hadden een begroting van SRD 476.7 miljoen voor 2021,” geeft Mathoera aan. “Ik kan u zeggen dat we meer dan 99 procent hebben gebruikt. Op een bedrag van SRD 80.000 na hebben we onze begroting volledig uitgeput.” De leiding is het personeel zeer dankbaar dat ondanks de beperkte middelen en slechte werkomstandigheden, het zware werk hebben uitgevoerd.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May