WHO-baas Tedros: Beter nu annuleren dan later treuren
21 Dec 2021, 17:40
foto
Het logo van de Wereldgezondheidsorganisatie is afgebeeld bij de ingang van het WHO-gebouw, in Genève, Zwitserland. (Foto: Reuters)


De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft er bij mensen op aangedrongen sommige van hun vakantieplannen te annuleren om de volksgezondheid te beschermen, aangezien de Omicron-variant zich wereldwijd verspreidt. "Een evenement dat wordt geannuleerd is beter dan een leven dat wordt geannuleerd", zei WHO-hoofd Tedros Adhanom Ghebreyesus. Hij voegde eraan dat "moeilijke beslissingen" moeten worden genomen.

"In sommige gevallen betekent dat het annuleren of uitstellen van evenementen", zei hij. Vervolgens zei hij dat er nu "bewijs was dat Omicron zich aanzienlijk sneller verspreidt dan ... Delta".

De opmerkingen van Tedros komen nu een aantal landen - waaronder Frankrijk en Duitsland - Covid-beperkingen hebben aangescherpt en reisbeperkingen hebben opgelegd om te proberen de verspreiding van de nieuwe variant te stoppen. Nederland heeft tijdens de kerstperiode een strenge lockdown ingevoerd.

Het Witte Huis zei maandag dat president Joe Biden niet van plan was "het land op slot te doen". De beste infectieziekte-expert van het land, Dr. Anthony Fauci, waarschuwde eerder dat reizen met kerst de verspreiding van Omicron zou vergroten, zelfs onder volledig gevaccineerden.

De Amerikaanse centra voor ziektebestrijding en -preventie (CDC) en het ministerie van Buitenlandse Zaken hebben Amerikanen afgeraden om naar acht plaatsen te reizen, waaronder Spanje, Finland, Tsjaad en Libanon. Ook Bonaire, Monaco, San Marino en Gibraltar zijn toegevoegd aan de Level 4: Very High classificatie. Omicron is nu de dominante soort in de VS, zeggen gezondheidsexperts.

Omicron - voor het eerst ontdekt in Zuid-Afrika in november - is door de WHO geclassificeerd als een "variant van zorg".

Tijdens een briefing op maandag zei Tedros: "We zijn allemaal ziek van deze pandemie. We willen allemaal tijd doorbrengen met vrienden en familie. We willen allemaal weer normaal worden."

"De snelste manier om dit te doen is voor ons allemaal, leiders en individuen, om de moeilijke beslissingen te nemen die moeten worden genomen om onszelf en anderen te beschermen. In sommige gevallen betekent dat het annuleren of uitstellen van evenementen... Het is beter om nu te annuleren en later te vieren dan nu te vieren en later te treuren."

Tedros benadrukte ook dat de pandemie in 2022 zou kunnen worden beëindigd door ervoor te zorgen dat 70% van de bevolking in elk land van de wereld medio volgend jaar is gevaccineerd. Hij zei ook dat China, waar de uitbraak vermoedelijk in 2019 is begonnen, relevante gegevens en informatie moet verstrekken.

"We moeten doorgaan totdat we de oorsprong kennen, we moeten harder pushen omdat we moeten leren van wat er deze keer is gebeurd om het in de toekomst beter te doen."

Ondertussen zei WHO-hoofdwetenschapper Soumya Swaminathan maandag dat het "onverstandig" zou zijn om uit vroeg bewijs te concluderen dat Omicron een mildere variant was dan de vorige. Ze waarschuwde dat "met de stijgende aantallen alle gezondheidsstelsels onder druk zullen komen te staan".

Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May