Dodental tyfoon Rai stijgt terwijl getroffen Filipino's om hulp vragen
19 Dec 2021, 10:38
foto
Meer dan 300.000 mensen ontvluchtten hun huizen en resorts aan het strand toen tyfoon Rai de zuidelijke en centrale regio's van de archipel verwoestte. (Foto's: AFP)


Het dodental van de sterkste tyfoon die dit jaar de Filipijnen heeft getroffen, is gestegen tot 75, zo blijkt vandaag uit officiële cijfers. De regering worstelt om noodvoedselhulp te leveren aan de meest verwoeste gebieden van het land.

Meer dan 300.000 mensen ontvluchtten hun huizen en resorts aan het strand toen tyfoon Rai de zuidelijke en centrale regio's van de archipel verwoestte. De storm scheurde daken van huizen en gooide betonnen elektriciteitspalen om terwijl communicatie en elektriciteit uitvielen, waardoor het moeilijk was om updates van sommige gebieden te ontvangen.

Arthur Yap, gouverneur van de populaire toeristische bestemming Bohol, zei op zijn officiële Facebook-pagina dat burgemeesters op het verwoeste eiland 49 doden in hun steden hadden gemeld. Dat bracht het totale aantal gemelde sterfgevallen volgens de laatste officiële cijfers op 75. Maar aangezien sommige gebieden nog steeds onbereikbaar zijn voor hulpdiensten en rampenbestrijdingspersoneel, kunnen de sterfgevallen mogelijk nog stijgen.

Yap zei dat tien mensen nog steeds vermist werden op het eiland, en dertien raakten gewond nadat de storm donderdag het land binnenkwam als een supertyfoon met windsnelheden van 195 kilometer per uur.

"De communicatie ligt nog steeds plat. Slechts 21 van de 48 burgemeesters hebben contact met ons opgenomen", schreef Yap op sociale media, waardoor de vrees werd gewekt dat het dodental in de door overstromingen getroffen provincie zou kunnen stijgen.

In sommige delen van Bohol werden bewoners gedwongen om hun daken op te klimmen toen het water vrijdag vroeg bleef stijgen.

Duizenden militairen, de politie, kustwacht en brandweer worden ingezet om te helpen bij zoek- en reddingsacties in de zwaarst getroffen gebieden.

Transportminister Arthur Tugade zei vandaag ook in een verklaring dat president Rodrigo Duterte opdracht heeft gegeven om de benodigde middelen aan te wenden om mensen in nood te helpen. "Wees gerust, we zullen u helpen", zei Tugade.

Zaterdag vertelden inwoners van Surigao City, de hoofdstad van de provincie Surigao del Norte, aan de nieuwszender ABS-CBN dat velen van hen die hun huis hebben verloren twee dagen na de verwoesting nog geen hulp van de nationale overheid hebben gekregen.

"We willen de rijksoverheid verzoeken om in te grijpen, om ons hier uit de brand te helpen. We hebben op dit moment geen communicatie. Het voedsel dat we voor de evacués hebben klaargemaakt, is bedorven door de tyfoon", vertelde de vice-gouverneur van Surigao del Norte, Geed Gokiangkee, aan ABS-CBN.

In de naburige eilandprovincie Dinagat zei vice-gouverneur Nilo Demery zaterdag ook dat naar schatting 95 procent van zijn gebied is verwoest. In de gebieden die de provinciale autoriteiten al hebben bereikt, zijn zeker zes doden gevallen, maar veel delen van de provincie waren nog steeds onbereikbaar.

Demery moest naar Surigao City reizen om hulp te zoeken voor zijn provincie omdat de communicatielijnen waren afgesneden. Demery vertelde verslaggevers dat hij bang is dat het voedsel in zijn provincie opraakt.

Wijdverbreide vernietiging
Een Filipijns marineschip met goederen en andere hulpgoederen zou maandag vertrekken naar Bohol, zei Yap, nadat hij eerder een noodtoestand op het eiland had uitgeroepen.

Er is ook wijdverbreide vernietiging geweest op de eilanden Siargao, Dinagat en Mindanao, die de dupe werden van Rai toen deze de Filipijnen insloeg. Luchtfoto's die door het leger werden gedeeld, toonden ernstige schade in de stad Siargao, waar veel surfers en vakantiegangers voor Kerstmis waren toegestroomd. Er waren gebouwen te zien zonder daken en lag er overal puin op de grond.

Gouverneur van Dinagat, Arlene Bag-ao, zei zaterdag dat de schade aan het landschap van het eiland "doet denken aan, zo niet erger" dan die veroorzaakt door supertyfoon Haiyan in 2013.

Haiyan, die in de Filipijnen Yolanda wordt genoemd, was de dodelijkste cycloon ooit in het land, waarbij meer dan 7.300 mensen omkwamen of vermist werden.

Rai's windsnelheden namen af ​​tot 150 km per uur terwijl het door het land raasde, stortregens dumpte die dorpen onder water zette, bomen ontwortelde en houten constructies verbrijzelde. De storm kwam zaterdag boven de Zuid-Chinese Zee en ging richting Vietnam.

De Filipijnen - gerangschikt als een van 's werelds meest kwetsbare landen voor de gevolgen van klimaatverandering - wordt getroffen door gemiddeld 20 stormen en tyfoons per jaar, die doorgaans oogsten, huizen en infrastructuur wegvagen in toch al verarmde gebieden.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May