WHO: Omicron-gevallen verdubbelen minstens elke 3 dagen
19 Dec 2021, 06:45
foto
Omicron verspreidt zich snel in landen met een hoge bevolkingsimmuniteit, zegt de WHO. (Foto: Reuters)


De Omicron-variant van het coronavirus verspreidt zich aanzienlijk sneller dan de Delta-stam in landen met gedocumenteerde overdracht door de gemeenschap, met een verdubbeling van het aantal gevallen in 1,5 tot 3 dagen. In een update op zaterag zei de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO)  dat Omicron is gemeld in 89 landen.

De sterk gemuteerde variant verspreidt zich snel in landen met een hoge bevolkingsimmuniteit, zei de WHO, maar het is onduidelijk of dit te wijten is aan het vermogen van het virus om immuniteit te omzeilen, de inherente verhoogde overdraagbaarheid of een combinatie van beide.

De gezondheidsorganisatie van de Verenigde Naties wees Omicron op 26 november aan als een zorgwekkende variant, kort nadat het voor het eerst werd ontdekt door wetenschappers in Zuid-Afrika. Over deze nieuwe variant is er nog steeds niet veel bekend. Wetenschappers blijven onzeker hoe gevaarlijk het is, maar vroege gegevens suggereren dat het resistenter kan zijn tegen vaccins en meer overdraagbaar dan de Delta-variant.

"Er zijn nog steeds beperkte gegevens over de klinische ernst van Omicron", zei de WHO in haar update. "Er zijn meer gegevens nodig om het ernstprofiel te begrijpen en hoe de ernst wordt beïnvloed door vaccinatie en reeds bestaande immuniteit."

Het voegde eraan toe: "Er zijn tot op heden nog steeds beperkte beschikbare gegevens en geen peer-reviewed bewijsmateriaal over de werkzaamheid of effectiviteit van vaccins voor Omicron."

Op vrijdag zei een niet-peer-reviewed onderzoek van Imperial College London dat het risico op herinfectie met Omicron meer dan vijf keer hoger is en dat het geen teken heeft dat het milder is dan Delta.

Het onderzoek deed twijfel rijzen over het voorzichtige optimisme van sommige experts, voornamelijk gebaseerd op anekdotische verslagen uit Zuid-Afrika, dat de nieuwe soort misschien niet zo virulent is en de gezondheidszorgsystemen niet overweldigt.

De studie werd vrijgegeven toen Britse functionarissen voor de derde achtereenvolgende dag een recordaantal Covid-19-gevallen rapporteerden, met een stijging tot 93.045 nieuwe infecties, terwijl de Franse premier Jean Castex de verspreiding van Omicron in Europa vergeleek met "bliksem".

De Amerikaanse president Joe Biden waarschuwde donderdag voor een "winter van ernstige ziekte en dood" voor degenen die niet zijn ingeënt tegen Covid-19, terwijl de ministers van Volksgezondheid van het G7-blok van geavanceerde economieën Omicron de grootste bedreiging voor de wereldwijde volksgezondheid noemden.

Het kwam nadat WHO-chef Tedros Adhanom Ghebreyesus zei dat Omicron zich "verspreidt met een snelheid die we bij geen enkele eerdere variant hebben gezien". Hij betreurde het dat sommige mensen het afwezen als een milde variant.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May