Nederland gaat in strenge kerstlockdown
18 Dec 2021, 20:20
foto
Mensen doen hun kerstinkopen in het stadscentrum van Nijmegen, Nederland, vóór de verwachte aankondiging van de Nederlandse regering van een "strenge" kerstvergrendeling om de verspreiding van de Omicron-coronavirusvariant in te dammen. (Foto: Reuters)


Nederland gaat tijdens de kerst- en nieuwjaarsperiode in een strikte lockdown om te proberen de zeer besmettelijke variant van het Omicron-coronavirus in te dammen. Dat heeft premier Mark Rutte vandaag meegedeeld.

Alle niet-essentiële winkels en diensten, waaronder restaurants, kappers, musea en sportscholen, zijn van zondag tot 14 januari gesloten. Alle scholen zijn gesloten tot ten minste 9 januari.

"Nederland gaat weer dicht. Dat is onvermijdelijk vanwege de vijfde golf die met de Omicron-variant op ons afkomt", vertelde Rutte op een persconferentie op televisie.

Andere maatregelen zijn onder meer de aanbeveling dat huishoudens niet meer dan twee bezoekers ontvangen en dat bijeenkomsten buiten ook worden beperkt tot maximaal twee personen. Als nu niets wordt gedaan, zou dit waarschijnlijk leiden tot "een onhandelbare situatie in ziekenhuizen", die de reguliere zorg al hebben teruggeschroefd om ruimte te maken voor Covid-19-patiënten, zei Rutte.

Het aantal besmettingen in Nederland is de afgelopen weken gedaald van recordniveaus na de invoering van een nachtelijke lockdown eind vorige maand. De Omicron-variant kwam in het land dat al te kampen had met een golf van coronavirusinfecties.

Het aantal gevallen van de variant is enorm gestegen sinds het drie weken geleden voor het eerst in Nederland werd gevonden, terwijl ziekenhuizen worstelen met de grote aantallen Covid-19-patiënten op hun afdelingen, dit jaar in de buurt van het hoogste niveau.

De verwachting is dat Omicron tussen kerst en oud en nieuw de meest dominante variant van het virus in Nederland zal worden, zegt de Nederlandse infectieziektedeskundige Jaap van Dissel.

Terwijl meer dan 85% van de Nederlandse volwassen bevolking is ingeënt, heeft minder dan 9% van de volwassenen een boostervaccinatie gehad, een van de laagste percentages in Europa.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid meldde vandaag in totaal meer dan 2,9 miljoen gevallen van Covid-19 sinds het begin van de pandemie, met 20.420 gemelde sterfgevallen. In 24 uur werden 14.616 nieuwe besmettingen gemeld.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May