Farm-out-overeenkomst Block 5 offshore Suriname
17 Dec 2021, 18:52
foto
Ondertekening van de farm-out-contractdocumenten door (vlnr) Rekha Bissumbhar, Upstream Director van Staatsolie namens POC, Annand Jagesar, Algemeen Directeur van Staatsolie, Kevin Peters, Senior Commercial Advisor Chevron Global Exploration, en Mike Resomardono, Country Manager External & Government Relations van Shell in Suriname. (Foto: Staatsolie NV)


Chevron Suriname Exploration Limited (CSEL) heeft een derde van zijn participatiebelang van zestig procent in Block 5 in het Surinaamse zeegebied (offshore) overgedragen aan Shell (KE Suriname BV). De overdrachtsovereenkomst (farm-out-contract) is vandaag ondertekend. Paradise Oil Company N.V., een dochteronderneming van Staatsolie Maatschappij Suriname N.V., behoudt als niet-uitvoerende partner zijn deelneming van veertig procent.

In een persbericht zegt Staatsolie dat het blij is met de participatie van een gerenommeerde partij als Shell in Block 5. "De farm-out onderschrijft de grote belangstelling die er is voor het offshore-gebied van Suriname." De recente grote ontdekkingen hebben volgens Staatsolie de interesse aangewakkerd. Daarnaast valt ook het goede werk van Suriname op om gebieden met een hoog potentieel in de offshore-blokken te presenteren aan belangstellende bedrijven uit de olie- en gaswereld.

De participatie van Shell in Block 5 betekent dat er meer deskundigheid in de analyse wordt betrokken, wat de kans op meer exploratiesuccessen in de Surinaamse offshore zal verhogen. Staatsolie kijkt uit naar de samenwerking met zijn partners in Block 5 in deze belangrijke groeifase voor het bedrijf én Suriname.

Staatsolie en CSEL hebben op 13 oktober 2021 het productiedelingscontract (Production Sharing Contract, PSC) ondertekend voor Block 5, dat ligt in het westen van het ondiepe offshore-gebied en dat een oppervlakte heeft van 2.235 km2. Met de PSC geeft Staatsolie aan Chevron exploratie-, ontwikkelings- en productierechten en heeft het daarbij ook het recht op een niet-uitvoerend participatiebelang van veertig procent. Het is voor het eerst dat Staatsolie als partner deelneemt aan offshore-activiteiten.


Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May