Haïti: Alle 17 gijzelaars vrijgelaten
17 Dec 2021, 12:01
foto
Haïtianen protesteerden in november tegen de wijdverbreide ontvoeringen. Op het bord van deze man staat: "Weg met ontvoeringen. Bevrijd de mensen." (Foto: Reuters)


De overige 12 missionarissen van een groep van 17 die in oktober door een gewapende bende in Haïti werden ontvoerd, zijn vrijgelaten. Christian Aid Ministries bevestigde het nieuws op haar website. Vijf van de gijzelaars waren de afgelopen weken al vrijgelaten.

De groep - bestaande uit 16 Amerikanen en een Canadees, onder wie kinderen, werd ontvoerd nadat ze een weeshuis had bezocht in een gebied dat gerund wordt door een machtige criminele bende. De mensen kwamen terug van hun bezoek toen de bus waarin ze reisden werd gegrepen door bendeleden op een hoofdweg in de stad Ganthier, ten oosten van de hoofdstad Port-au-Prince.

De groep, die bestond uit zendelingen en hun gezinnen, bestond uit vijf mannen, zeven vrouwen en vijf kinderen. De volwassenen zijn in de leeftijd van 18 tot 48 jaar, de kinderen zijn allemaal jonger dan 15 jaar.

Toen de groep op 16 oktober werd ontvoerd, meldde The Washington Post dat een van hen een WhatsApp-bericht had geplaatst waarin om hulp werd gevraagd. "Bid alstublieft voor ons!! We worden gegijzeld, ze hebben onze chauffeur gekidnapt. Bid, bid, bid. We weten niet waar ze ons heen brengen", staat er.

De bende, bekend als 400 Mazowo, eiste een losgeld van US$ 1 miljoen voor elk van de 17 gijzelaars.

Twee mensen werden in november vrijgelaten en nog eens drie begin december, maar hun identiteit werd niet bekendgemaakt. Alle leden van de groep werden uiteindelijk twee maanden na hun ontvoering vrijgelaten. Hun vrijlating volgde op weken van onderhandelingen met 400 Mazowo, vertelde politiewoordvoerder Gary Desrosiers aan persbureau AFP. Het beëindigen van deze beproeving trok wereldwijde aandacht voor het groeiende probleem van bendeontvoeringen in Haïti.

Het is niet bekend of er losgeld is betaald. Ook is het onduidelijk wat er met de Haïtiaanse chauffeur van de groep is gebeurd.

Machtige misdaadbende Haïti
Ontvoering is een van de belangrijkste activiteiten die de criminele bende 400 Mazowo gebruikt om zichzelf te financieren. In april ontvoerden de leden een groep katholieke geestelijken die later werden vrijgelaten, en het is onduidelijk of er losgeld is betaald.

Haïti heeft een van de hoogste percentages ontvoeringen ter wereld, aangezien machtige bendes de wetteloze situatie uitbuiten om te profiteren van losgeld. Dit jaar was bijzonder slecht, met bijna 800 ontvoeringen die voor eind oktober werden gemeld.

De stijging kwam in de nasleep van de moord op president Jovenel Moïse in juli, terwijl rivaliserende facties vechten om de controle over het land te krijgen in het aangezicht van een worstelende politiemacht.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May