Foto Pinas toont aan dat vp heeft gelogen in DNA
16 Dec 2021, 15:06
foto
Uit de foto die Jason Pinas heeft gemaakt, blijkt dat hij niet in de auto was van de vicepresident, zoals hij dat verklaard heeft in De Nationale Assemblee. (Foto's: René Gompers)


Journalist Jason Pinas heeft zijn telefoon terug. Het toestel was dinsdag met fysiek geweld van hem afgepakt door lijfwachten van de vicepresident. In de nacht daarop werd de telefoon teruggebracht op zijn woonadres, maar hij heeft zijn mobiel niet aangenomen. Pinas heeft, vergezeld door een grote groep collega's van verschillende media, de telefoon vandaag opgehaald bij politiebureau Keizerstraat. De screenprotector is kapot, de telefoon is nog intact. “De foto’s zijn er nog,” deelt hij mee. “Kijk maar, je kunt zien dat ik niet in de auto van de vp was," zei Pinas die bij het politiebureau de foto's aan collega's liet zien.

Eerder op de dag heeft een groep journalisten een stil protest gevoerd bij De Nationale Assemblee. De mediapersonen zijn op de stoep gaan zitten, van enkelen waren de monden met tape dichtgeplakt. In de felle zon en regen, hebben ze ruim een uur op de plek gezeten. De leiding van de Assemblee heeft een vertegenwoordiging gestuurd naar de persmensen, om te vragen wat ze willen. “We willen niets,” geven de journalisten aan. “Dit is een vreedzaam protest. Het recht op vrije meningsuiting is vertrapt, vlak hier bij het huis van het volk. Daarom zitten we hier.”

Na de actie gaf Pinas aan wat er is gebeurd. Hij wilde een foto maken van de mensen die om de auto van de vp stonden. De vp vond dat hij geen foto van de binnenzijde van de auto mocht maken, daarom haalde hij verbaal uit naar de journalist, terwijl die zich terugtrok. “Daarna hebben ze me gegrepen en getrokken tot hier,” vertelt hij terwijl hij een paar meters verderop loopt naar de ATM machine. “Ze hebben mijn telefoon uit mijn hand getrokken, er stond een voertuig gereed en in volle vaart zijn ze weggegaan.” Bij de ATM staat een Safe City camera. “Dus in feite zouden we de beelden moeten krijgen,” merkt Pinas op terwijl hij naar de camera kijkt. President Chan Santokhi heeft in 's lands vergaderzaal vandaag gezegd dat hij bereid is de beelden af te staan, want die zijn er heeft hij begrepen van de minister van Justitie & Politie.


De groep is in de regen gelopen naar het politiebureau aan de Keizerstraat. De politie heeft Pinas gemeld dat hij zijn telefoon met een begeleider mocht ophalen. Hij is met Carla Boetius, voorzitter van de Surinaamse Vereniging van Journalisten naar binnen geweest terwijl de rest van de groep buiten bleef wachten, nog steeds in de regen, de meesten zonder paraplu. “De agenten hebben aangegeven dat de telefoon nog gelockt was, want hij heeft een code erop,” deelt Boetius even later mee. “De screenprotector is kapot. De  agenten hebben hem ook laten nagaan of de foto’s en video's er nog zijn. Die zijn er.”

Uiteraard wilde iedereen de ‘gewraakte’ foto’s zien. Ze tonen aan dat Pinas zich dichter naar de auto begaf en bij een portier is gestopt. “Ik wilde alleen vastleggen hoe hij ondersteuning krijgt. De vp heeft eerder in De Nationale Assemblee verklaard dat Pinas in de auto was, wat niet waar blijkt te zijn. De journalisten zullen de vp voor twee maanden boycotten. Ook al zou hij ‘sorry’ zeggen. De journalisten verwachten dat hij dat snel gaat doen, maar het zal de boycot niet opheffen. Ze willen harde maatregelen. Er zijn strafbare feiten gepleegd.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May