President bereid beelden incident journalist vrij te geven
16 Dec 2021, 12:30
foto
President Chan Santokhi benadrukt dat opdracht is gegeven voor een objectief onderzoek door het Openbaar Ministerie. Hij sprak in De Nationale Assemblee vanmorgen. (Beeld: DNA)


President Chan Santokhi heeft zojuist in De Nationale Assemblee verklaard dat hij bereid is de beelden van wat zich heeft afgespeeld tijdens het incident met journalist Jason Pinas vrij te geven. Hij zal hierover in overleg treden met de procureur-generaal. De president heeft het Openbaar Ministerie op basis van artikel 148 van de grondwet instructies gegeven om het onderzoek voortvarend te verrichten. Ook wil de regering omstandig worden geïnformeerd.

Assembleevoorzitter Marinus Bee is er op teruggekomen dat hij de vergadering dinsdag abrupt had afgesloten nadat de vicepresident aan het woord was gekomen. Hij zei verrast te zijn door het gebeuren en de juiste woorden toen niet kon vinden. Hij vindt het terecht dat velen verontwaardigd zijn over het gebeurde met de journalist en dit ook hebben afgekeurd. Bee merkte op dat onder geen enkele voorwaarde het gebeuren geaccepteerd kan worden. Dit mag niet ongestraft blijven. De regering moet haar verontschuldiging publiekelijk aanbieden en ook persoonlijk. Er moet een onafhankelijk en objectief onderzoek komen.

NDP-fractieleider Rabin Parmessar vindt dat het raadzaam is dat de vicepresident hangende het onderzoek thuis blijft. Hij haalde aan dat in de zaak van ex-vicepresident Ashwin Adhin hij gelijk gevangen is genomen. Pinas is onder toeziend oog van Brunswijk mishandeld. Er is sprake van openlijke geweldpleging. Hij is beroofd middels geweldpleging in verenigd verband. "De vp had kunnen ingrijpen door zijn lijfwachten aan te manen de journalist met rust te laten. Dat heeft hij nagelaten. Hiermede is onder meer de persvrijheid dusdanig in gevaar gebracht en dus ook de grondwet met de voeten getreden".

De NDP fractie veroordeelt de daden die gepleegd zijn onder toeziend oog van de vp. Burgers zijn in Suriname veroordeeld tot zeven maanden cel voor stelen van een GSM. De veiligheidsdienst valt onder de president. Welke acties heeft de president gelijk genomen, ook ten aanzien van de veiligheidsmensen?", vroeg Parmessar.

Diverse fracties hebben het gebeurde afgekeurd en verwachten dat een objectief onderzoek moet komen. BEP-fractieleider Ronny Asabina vindt dat de zaak tot de bodem onderzocht moet worden en de schuldigen dienen te worden berecht. Het land is te schande gezet. Ook NPS-fractieleider Gregory Rusland, ABOP-fractieleider Josafat Kanape en hun VHP-collega Asis Gajadien hebben het incident veroordeeld. Allen benadrukten de democratie hoog in het vaandel te hebben.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May