Panama: Ook 2e zoon ex-president pleit schuldig aan witwassen
16 Dec 2021, 12:51
foto
De Guatemalteekse nationale civiele politie draagt ​​Ricardo Alberto Martinelli in hechtenis over aan de Guatemalteekse luchtmacht, voorafgaand aan zijn uitlevering aan de VS, in Guatemala-stad. (Foto: AFP)


Een tweede zoon van de voormalige president van Panama, Ricardo Martinelli, heeft schuldig gepleit voor het witwassen van US$ 28 miljoen in verband met een enorm omkopingsplan waarbij het Braziliaanse bouwbedrijf Odebrecht SA betrokken was.

Ricardo Alberto Martinelli (42) diende dinsdag zijn pleidooi in voor de federale rechtbank in Brooklyn, New York, nadat hij vrijdag door Guatemala aan de Verenigde Staten was uitgeleverd.

Zijn jongere broer, Luis Enrique Martinelli, had eerder dezelfde weg gevolgd: hij werd in november uitgeleverd uit Guatemala en pleitte op 2 december schuldig aan dezelfde aanklacht van samenzwering tot witwassen.

Het plan van Odebrecht omvatte de betaling van meer dan 700 miljoen dollar aan steekpenningen aan overheidsfunctionarissen, ambtenaren, politieke partijen en anderen in Panama en andere landen. Het bedrijf pleitte in 2016 schuldig aan samenzwering om de anti-omkopingsbepalingen van de Amerikaanse Foreign Corrupt Practices Act te schenden.

Amerikaanse aanklagers zeggen dat de gebroeders Martinelli geld hebben witgewassen van steekpenningen die waren gericht aan een naast familielid van hen, alleen geïdentificeerd als een hooggeplaatste overheidsfunctionaris in Panama van 2009 tot 2014.

De voormalige Panamese president Ricardo Martinelli diende van 2009 tot 2014. Hij werd in november in Panama vrijgesproken van beschuldigingen dat hij de telefoons van tegenstanders en journalisten had afgeluisterd. Hij heeft gezegd dat hij hoopt in 2024 opnieuw kandidaat te zijn voor het presidentschap.

Gekleed in een lichtgroen gevangenisuniform herhaalde Ricardo Alberto Martinelli: "Ja, edelachtbare" op vragen die hem dinsdag werden gesteld tijdens de rechtsgang door de Amerikaanse districtsrechter Raymond Dearie.

Beide broers worden vastgehouden zonder borgtocht. Aanklagers zeiden dat een eerdere poging om een ​​pleidooiovereenkomst af te ronden in juni 2020 mislukte toen de broers de Amerikaanse grens overstaken, per boot naar de Bahama's reisden en vervolgens aan boord gingen van een privéjet in een poging om terug te keren naar Panama.

Toen het vliegtuig werd weggestuurd vanwege Covid-19-reisbeperkingen, kwamen ze in verschillende Midden-Amerikaanse landen terecht, voordat ze Guatemala binnenkwamen met ongeldige diplomatieke inloggegevens. Ze werden daar gearresteerd op een arrestatiebevel uitgevaardigd vanuit New York, toen ze probeerden aan boord te gaan van een privé-gezinsvliegtuig dat naar Panama zou vliegen.

Ze brachten meer dan een jaar door in een Guatemalteekse gevangenis, voordat ze werden uitgeleverd aan de VS.

Een advocaat van Luis Enrique Martinelli (39) zei vorige maand dat de broers vluchtten, omdat de Amerikaanse regering hen geen bescherming bood tegen deportatie terwijl ze aan het onderhandelen waren over een pleidooi.

Dearie was het dinsdag met de aanklagers eens dat Ricardo Alberto Martinelli niet kon worden vrijgelaten op een voorgestelde borgtocht van US$ 5 miljoen vanwege de manier waarop hij in 2020 vluchtte. "Dit is iemand die een ontsnapping heeft gepland," zei Dearie. "Geen woorden maar daden."

Ricardo Alberto Martinelli zal pas in mei volgend jaar worden veroordeeld. In zijn pleidooiovereenkomst heeft hij ermee ingestemd bijna US$ 19 miljoen in te leveren.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May