NDP: Persvrijheid als democratische pijler in gevaar
15 Dec 2021, 16:00
foto


De NDP heeft de gebeurtenissen van de afgelopen periode kritisch gevolgd met een dieptepunt gisteren, waarbij een journalist is afgetuigd. Zeer merkwaardig is dat voorzitter Bee en de ondervoorzitter Sharman van DNA, in het huis van de democratie,  geweigerd hebben om de mishandeling van de journalist Pinas, te bespreken, toen de fractieleider van de NDP, dhr. Parmessar, het incident ter sprake bracht. Dit terwijl het incident zich ook nog vóór DNA heeft voltrokken. Los van het te lijf gaan van de journalist, hebben zich daarmee ook nog andere verschillende strafbare feiten voorgedaan, waaronder het met geweld toe-eigenen van de mobiele telefoon.

De NDP veroordeelt deze ontwikkeling en doet een dringende beroep op de president en het Openbaar Ministerie, om deze zaak correct en zonder aanziens des persoon, te onderzoeken en  af te handelen. We nemen een zorgelijke trend waar dat burgers en journalisten, stelselmatig in hun vrijheid worden beperkt.

In 1987 heeft het volk van Suriname door een referendum besloten als een democratische rechtsstaat verder te gaan. De president van Suriname, zeker als gewezen politie commissaris en minister van Justitie en Politie, weet dat waarborging van de basale principes, voor een volwaardige democratie, ook tot uiting komen in de waarborging van de persvrijheid. De geschiedenis van het gedrag van de vicepresident, in privéverband, is alom bekend in ons land. Het is duidelijk dat dergelijk gedrag van de vicepresident, zich ook manifesteert  in zijn publieke functie. De mishandeling van de journalist gisteren, nabij het Assembleegebouw, heeft onder zijn toeziend oog plaatsgevonden, zonder dat hij corrigerend heeft opgetreden.

Hoogwaardigheidsbekleders, zijn publieke functionarissen, in dienst van het volk. Het volk heeft recht op adequate, bescherming, correcte en waarheidsgetrouwe informatievoorziening. Het is duidelijk zichtbaar dat er steeds meer beperkingen komen vanuit de hoogste leiding van het land richting onder andere journalisten. Leden van de media dienen hun werk ongehinderd te kunnen doen. Niemand, ook niet de beveiliging van een president of vicepresident, mag de veiligheid van journalisten en verslaggevers in gevaar brengen.

De Nationale Democratische Partij roept de regering op om de persvrijheid, niet alleen met de mond te belijden, maar het ook met haar handeling te laten merken en te verdedigen.

Tot slot doet de NDP nogmaals een dringend beroep op de justitiële autoriteiten om deze zaak tot de bodem uit te zoeken. Ook vragen wij de president om deze zaak in regeringsverband serieus af te handelen, omdat door dit incident de natie nationaal en internationaal te schande is gezet.


Nationale Democratische Partij
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May