Gajadien: Voorwaarden nodig om doelen MOP te realiseren
14 Dec 2021, 00:00
foto
Enkele van de basisdoelen die de regering in het MOP 2022-2026 wil realiseren.


De Nationale Assemblee buigt zich over het Meerjaren Ontwikkelingsprogramma (MOP) 2022-2026. Diverse leden hebben kritische kanttekeningen geplaatst bij het document dat de regering heeft aangeboden aan het college. Asis Gajadien, voorzitter van de commissie die het MOP voor de openbare behandeling heeft voorbereid, vindt dat bepaalde maatregelen eerder moeten worden uitgevoerd om de plannen die de regering wil realiseren, een grotere kans van slagen te geven. 

De commissie van rapporteurs heeft naast de presentatie van het ministerie van Financiën & Planning en het Planbureau de visie van 17 organisaties en instituten gevraagd. Gajadien legt uit dat bij de samenstelling van het MOP overleg is geweest met diverse instanties. De feedback van de organisaties geeft een realistisch beeld, deelt Gajadien mee. Op basis van het MOP moeten de jaarplannen en de begrotingen van de komende jaren worden opgesteld. In de commissie van rapporteurs hebben verder zitting: Rabin Parmessar (NDP), Josafat Kanape (ABOP), Ronny Asabina (BEP) en Patricia Etnel (NPS).

In het MOP is onder andere opgenomen dat in de planperiode er een gemiddelde reële loonstijging zal zijn van 17%. De appartementenbouw en bouw van 500 sociale woningen per jaar zullen worden gestimuleerd. Gewerkt wordt naar een moderne overheid die efficiënt, transparant en klantgericht is. Het aantal toeristen zal groeien met 50.000, terwijl er  9.000 nieuwe banen zullen worden gecreëerd.

Gajadien merkt op dat doelen niet gehaald zullen worden als niet voldaan wordt aan een aantal voorwaarden. Hij vindt onder andere dat belastinghervormingen eerder moeten plaatsvinden. Ook zal het beleid over het openen van rekeningen bij de handelsbanken moeten worden versoepeld. Dit moet op de politieke agenda van de regering worden geplaatst, want het mag volgens het Assembleelid niet zo zijn dat enkele bankdirecteuren bepalen wat het beleid is. In andere landen kunnen ondernemers binnen enkele uren een bankrekening openen. Hier duurt het minimaal drie maanden. Ondernemerschap wordt op die manier niet bevorderd. Ook het verkrijgen van een bedrijfsvergunning duurt te lang. 
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May