Prudent en klassiek economisch beleid voor stabiliteit
14 Dec 2021, 18:48
foto


In de afgelopen zeventien maanden is gebleken dat het met prudent en klassiek economisch beleid best wel mogelijk is om de macro-economische situatie in het land te stabiliseren. De uitdaging nu is om op micro niveau in de afzonderlijke bedrijfshuishoudingen en gezinshuishoudingen de inkomenssituatie te verhogen en tegelijkertijd te werken aan het verbreden van de verdiencapaciteit van de normale burgers. Voor redelijke economische stabiliteit die we nu hebben moeten we de huidige minister van Financiën een pluimpje geven. Vanuit zijn achtergrond als verzekeraar weet hij als geen ander dat waarden als vertrouwen en stabiliteit zeer eminent zijn om orde en rust te krijgen in de macro-economische sfeer.

Het gaat er nu om dat we het economisch potentieel van Suriname dwars door alle sectoren heen voor de volle honderd procent moeten benutten en de vertaalslag moeten maken naar klinkende munten. Het is zeer bemoedigend dat het leningenbeleid van het vorige kabinet niet is voortgezet, maar dat er juist voor gekozen is om acties te ondernemen om met schuldeisers nationaal en internationaal om de tafel te gaan zitten om tot een schikking te geraken. Deze acties hebben in het afgelopen regeringsjaar redelijk resultaat opgeleverd. De wurgende aflossingsverplichtingen worden vooralsnog uitgesteld, waardoor de regering wat adem ruimte heeft om tenminste de salarissen van ambtenaren uit te betalen en andere aflossingsverplichtingen redelijk na te komen.

Ondertussen hebben China en India, als prominente schuldeisers van Suriname, volgens nieuwsberichten afzonderlijk in schrijven aan het Internationale Monetaire Fonds (IMF) aangegeven dat dit multilaterale financieel instituut over mag gaan tot het verstrekken van een miljoenenlening aan de Surinaamse overheid. Kennelijk houdt de garantiestelling in dat de opkomende Aziatische economische reuzen geen beslag zullen leggen op de ruim anderhalf miljard harde Noord-Amerikaanse dollars die IMF aan ons zal verstrekken in een langlopende lening ten behoeve van de betalingsbalans ondersteuning om het wisselkoersregiem te stabiliseren.

Volgens de economische strategische lijnen die Paramaribo heeft uitgezet is dat de injectie vanuit Washington DC als een fundament zal dienen om nog additionele financiële ondersteuning te krijgen van de Inter-American Development Bank en de Caribbean Development Bank. Deze financiële middelen moeten dienen als financieringsbron van het veelomvattende herstelplan dat onze economie uit het slop moet halen en deze natie weer enige hoop moet geven tot welvaart en welzijn.

Zoals de kaarten er nu liggen mogen we aannemen dat alle hordes die door het IMF waren opgeworpen nu zijn weggenomen. De regering heeft flink moeten knijpen in haar subsidiebeleid. De objectsubsidie bij de water- en elektriciteitsvoorzieningen worden afgebouwd en subsidie bij brandstoflevering vanuit de overheid heeft haar langste tijd gekend.

Het beleid van de regering moet nu aangestuwd door inspirerend leiderschap zich focussen op het creëren van werkgelegenheid en stimuleren van productie ten behoeven van de lokale en internationale markten om deviezen binnen te  halen.

Ettiré Patra
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May