Deskundigheid of amateurisme?
13 Dec 2021, 08:37
foto


Suriname heeft - in vergelijking met de omliggende landen in het Caribisch gebied - een bevolking met een relatief hoge opleiding. Wij beschikken over bijkans alle deskundigheden welke wij maar kunnen bedenken (alleen de rakettechnologie ontberen wij nog). Wij struikelen over de professoren, doctors en doctorandussen, een scala aan Mr’s- Ingenieurs (Ir’s en Ing’s)- Masters en PHd’s... Op een bevolking van nog geen 600duizend zielen doen wij het niet slecht (of toch wel?).

Het is aan de orde van de dag in onze media. Op de televisiezenders is het schering en inslag waar ‘deskundigen’ worden gevraagd naar hun mening en visies. Er wordt deskundigen gevraagd naar hun mening of onderbouwing van een standpunt. Vaak gaat het om mensen met titels voor of achter hun naam. Maar gaat dat wel altijd goed?
Neen dus! Heel vaak gaat het verkeerd, omdat de verkeerde deskundige vragen beantwoordt.

Wat ik zie is wel een probleem. Het is niet juist dat mensen met een specialisatie een mening geven over een zaak waarin zij niet deskundig zijn. Journalisten zouden geen vragen moeten stellen die buiten de deskundigheid van de persoon vallen. Andersom zouden redacties ook in de gaten moeten houden dat ze een onderwerp door de juiste journalisten laten uitwerken. Dat voorkomt fouten of misinterpretaties. De politiek zou ook beter moeten opletten wie ze naar bepaalde debatten stuurt. Ik zie en hoor onderwijskundigen in debat gaan over technische zaken; dat geeft vaak gekke woordenwisselingen.

In de wetenschap hebben ze een term hiervoor: misplaced authority. Mensen horen een professor iets zeggen buiten zijn deskundigheid en daarmee wordt mogelijk iets verteld dat een andere discipline in de wetenschap heel anders ziet. Maar deze professor wordt wel geloofd vanwege zijn/haar titel...  Vervolgens gaat de journalistiek en politiek daarmee verder aan de slag. Daardoor ontstaan verkeerde beelden en besluiten.

Vaak hebben we het hier over de botsingen tussen de alfa’s en de bèta's in de wereld. Even generaliserend: alfa’s zijn de mensen met vergezichten, over innovaties. De bèta's zeggen dan vaak….hmmmmmmm ik ga even rekenen of dat allemaal wel kan. Dat leidt vaak tot het verknoeien van feestjes van de alfa’s…

Wij zoeken allen naar zuiverheid in het debat en de media. Laat een longarts en viroloog vertellen over Corona/Covid en de behandelmethoden in plaats dat omhooggevallen vakbondsmensen, dominees en voorgangers aan de haal gaan met allerlei fabeltjeskrant verhalen; laat een cardioloog iets zeggen over hartklachten. Laat een weg-en waterbouwkundig ingenieur iets zeggen over wegen en bruggenbouw; technische zaken binnen zijn/haar onderzoeksgebied. Laat een gespecialiseerde econoom iets zeggen over de economische kant van een ontwikkelingsplan.

Stuur een tech journalist naar een techzaak en een politiek journalist naar praatjesmakers in DNA. Dat komt de berichtgeving zeer ten goede. Tegen de (ijdele?) wetenschappers zeg ik: voorkom blunders en zeg gewoon:  “ik heb er geen verstand van...”…

Wij struikelen in Suriname over de vele deskundigen en mensen met ettelijke titels:
• En toch kampt ons land al decennia lang bij elke regenperiode met wateroverlast, omdat onderwijsmensen  in de politiek zich  met droge- en natte infrastructuur bezig houden(...);
• En toch is ons onderwijssysteem een van de meest belabberde binnen de Caricom, omdat de elektricien zich inlaat met complexe vraagstukken rond het Onderwijs(innovatie).
• Is onze gezondheidszorg bijkans naar de Filistijnen, omdat handelaren zich bemoeien met gebieden die ver boven hun pet stijgen en er geen kaas van gegeten hebben….
• Worden mensen aangesteld als HBO en Universitair docent zonder de juiste diploma’s (eerste graads Onderwijsbevoegdheden waarin specialistische onderwerpen als onderwijssociologie/psychologie/didactiek/onderwijsantropologie/hermeneutiek e.d. in voorkomen, alsmede kennis en inzicht in de vele Onderwijsmodellen en instrumenten.
• Worden figuren aangesteld in Staatsbedrijven als RvC-lid of directeur die vervolgens deze bedrijven naar hun mallemoer helpen (zie bijvoorbeeld de SML e.d.).

In Suriname lopen er mensen rond, die wel deskundig zijn, doch ver beneden hun niveau moeten werken vanwege het verziekte politieke klimaat; Aan de andere kant zien wij figuren op posten die ver boven het gevraagde niveau werken en zaken verpesten, wederom door hetzelfde  verziekte politieke klimaat.

Waar zijn de planologen van weleer die kennis hadden van stadsontwikkelingsprojecten? Nu zijn het import Chinezen uit China die het beeld van de stad en ons land komen bepalen….

Suriname heeft 1 probleem, en dat is, dat er (misschien) teveel deskundigen zijn waardoor wij elkaar telkens weer voor de voeten lopen... De ene bouwt, de andere breekt af.

Colvin Overdiep
Rotterdam

Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May