Mexico kondigt hard optreden tegen mensensmokkelaars aan
12 Dec 2021, 02:53
foto
De gewonden van de vrachtwagencrash herstellen nog van hun verwondingen in een ziekenhuis in de deelstaat Chiapas, Mexico. (Foto: Reuters)


Mexico heeft aangekondigd dat het een werkgroep zal instellen voor de bestrijding van mensensmokkel. De aankondiging komt in de nasleep van het vrachtwagenongeluk waarbij 54 mensen om het leven kwamen, waarvan de meerderheid naar verluidt Midden-Amerikaanse migranten waren.

Minister van Buitenlandse Zaken Marcelo Ebrard zei dat de groep zal bestaan ​​uit vertegenwoordigers van Mexico, Guatemala, de Dominicaanse Republiek, Ecuador en de VS.

Ondertussen proberen de autoriteiten de slachtoffers van het ongeval te identificeren. De gewonden zijn nog aan het herstellen in ziekenhuizen.

Meer dan 150 mensen zaten in de oplegger van de vrachtwagen gepropt. Het voertuig reed naar verluidt te hard toen het in een scherpe bocht omsloeg en donderdagmiddag lokale tijd een voetgangersbrug raakte op een hoofdweg die leidt naar de hoofdstad van de deelstaat Chiapas, Tuxtla Gutiérrez.

Volgens Ebrard zou de werkgroep de crash onderzoeken en ervan leren, en de bij de zaak betrokken mensensmokkelaars voor het gerecht brengen.

De minister van Buitenlandse Zaken van Guatemala, Pedro Brolo, stond naast Ebrard en drong er bij de VS op aan om in de regio te investeren om migratie minder aantrekkelijk te maken.

Maar critici van de Mexicaanse regering zeggen dat migranten gedwongen zijn steeds gevaarlijkere reizen te maken om de zware militaire aanwezigheid in de deelstaat Chiapas, die grenst aan Guatemala en een belangrijk doorvoerpunt is voor migranten zonder papieren, te vermijden.

Sabina López, die in de buurt van de plaats van de crash woont, vertelde het persbureau AFP dat ze tientallen mensen had zien schreeuwen van de pijn, sommigen gevangen in het wrak en anderen bewusteloos. "Het was afschuwelijk om het gejammer te horen. Ik dacht er gewoon aan om te helpen", zei López (18).

Ze zei dat de impact van de crash de container in tweeën had gebroken en het dak eraf had gescheurd. Ze zag een gewonde man smeken met een gewonde metgezel om niet aan zijn verwondingen te bezwijken. 'Ga niet slapen, sluit je ogen niet,' herinnerde ze zich dat hij zei. 'Onthoud wat je je moeder hebt beloofd! Wacht even.'

Bewoners boden de overlevenden van de crash water en mobiele telefoons aan om contact op te nemen met familieleden. Ze zeiden ook dat de bestuurder en een persoon die bij hem was gewond leken, maar dat ze waren gevlucht.

De meeste mensen aan boord kwamen uit Guatemala, maar er waren ook anderen uit Honduras, Ecuador en de Dominicaanse Republiek. Hulpdiensten zeiden dat onder de slachtoffers kinderen waren.

De Mexicaanse president Andrés Manuel López Obrador zei dat de natie pijn lijdt na de tragedie en riep de wereld op om de "grondoorzaken" van massamigratie aan te pakken.

Het National Institute of Migration zei dat het werkt aan de identificatie van de doden en zal proberen de lichamen de komende dagen en weken te repatriëren. Het voegde eraan toe dat overlevenden in Mexico zouden mogen blijven.

Honderdduizenden migranten die op de vlucht zijn voor armoede en geweld in Midden-Amerika, proberen elk jaar Mexico over te steken in een poging de VS te bereiken.

De grens tussen de VS en Mexico is de dodelijkste enkele oversteek ter wereld volgens gegevens van de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM). Alleen al dit jaar zijn ten minste 650 mensen omgekomen bij het oversteken van de grens - meer dan in enig ander jaar sinds het begin van de IOM-records.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May