Vicepresident Harris wil banden aanhalen met Honduras
11 Dec 2021, 20:43
foto
Xiomara Castro, presidentskandidaat van de Liberty and Refoundation Party (LIBRE), gebaart terwijl ze een verklaring aflegt na de sluiting van de algemene verkiezingen in Tegucigalpa, Honduras. (Foto: Reuters)


De Amerikaanse vicepresident Kamala Harris heeft Xiomara Castro gefeliciteerd met haar historische overwinning als eerste vrouwelijke president van Honduras. In een telefoongesprek op vrijdag besprak ze manieren om de banden met Honduras te verdiepen, zei het Witte Huis.

Harris en Castro bespraken hun gedeelde interesse in het aanpakken van de grondoorzaken van migratie, onder meer door het vergroten van de economische kansen, het bestrijden van corruptie, het aanpakken van veiligheidsdreigingen en het verbeteren van de toegang tot gezondheidszorg en onderwijs, aldus het Witte Huis in een verklaring.

"Ze beloofden samen te werken en het partnerschap tussen de Verenigde Staten en Honduras te verdiepen", voegde het eraan toe, maar gaf verder geen details.

Een hoge regeringsfunctionaris vertelde vrijdag aan Reuters dat Washington klaar was om de economische hulp aan de nieuwe regering van Castro "op te voeren".

Castro is een voormalige first lady wiens politieke carrière werd gelanceerd nadat ze een nationale protestbeweging leidde tegen een staatsgreep in 2009 waarbij haar man Manuel Zelaya als president werd afgezet. In haar verkiezingscampagne benadrukte ze haar toewijding aan vrouwenrechten.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May