VS: Tornado's houden huis in oosten van het land
11 Dec 2021, 16:42
foto
Kentucky is het zwaarst getroffen door de doortocht van zo'n 35 tornado's in het oosten van de Verenigde Staten.


De gouverneur van de Amerikaanse deelstaat Kentucky heeft gezegd dat vrijdagavond meer dan 70 mensen zijn omgekomen door tornado's. Het oosten van de Verenigde Staten is vrijdag getroffen door zo'n 35 tornado's. Gouverneur Andy Beshear zei dat het dodental zou kunnen stijgen tot meer dan 100 in wat hij de ergste tornado's in de geschiedenis van de deelstaat noemde.

Er wordt gevreesd voor tientallen doden in een kaarsenfabriek in de stad Mayfield. Minstens vijf mensen stierven toen tornado's grote schade aanrichtten in andere deelstaten, waaronder één in een Amazon-magazijn in Illinois.

Beshear heeft de noodtoestand uitgeroepen in Kentucky. Hij zei dat het tornado-systeem het dodelijkste was dat ooit de deelstaat heeft doorkruist.

Mayfield en overal langs het 365 km lange pad van de tornado - bijna allemaal in Kentucky - is verwoest, zei hij. "Het is onbeschrijfelijk, in tegenstelling tot alles wat ik ooit heb gezien," zei hij. "Je ziet delen van industriële gebouwen, daken of puinstukken in bomen, als bomen het geluk hebben om te staan."

"Enorme metalen palen die in tweeën zijn gebogen als ze niet gebroken zijn, gebouwen die er niet meer zijn, enorme vrachtwagens die zijn opgepakt en weggeslingerd, somde hij op." En helaas veel te veel huizen waar mensen waarschijnlijk in waren, zijn volledig verwoest."

'Ernstige situatie'

Er waren doden gemeld in verschillende provincies, maar het verlies aan mensenlevens in de Mayfield-fabriek zou dat van een tornado-gebeurtenis op één enkele locatie in de geschiedenis van de deelstaat kunnen overschrijden, voegde gouverneur Beshear eraan toe. Meer dan 100 mensen waren binnen toen de tornado toesloeg.

Beshear zei dat 40 mensen waren gered in de fabriek en hij bad voor meer overlevenden, maar het was een "zeer nijpende situatie".

Lokale functionarissen die de plaats delict bezochten, spraken over zware machines die door de storm waren verplaatst en over vaten die bijtende vloeistof lekten.

De Amerikaanse president Joe Biden twitterde dat hij zaterdagochtend was ingelicht over de tornado's. "Een dierbare verliezen in een storm als deze is een onvoorstelbare tragedie", zei hij. "We werken samen met gouverneurs om ervoor te zorgen dat ze krijgen wat ze nodig hebben terwijl het zoeken naar overlevenden en schade-evaluaties doorgaan."

Volgens de politie heeft de tornado "aanzienlijke schade" aangericht in de westelijke delen van de deelstaat. Een trein ontspoorde tijdens extreme wind in Hopkins County, vertelde sheriff Matt Sanderson aan WKYT-TV.

Hij beschreef ook hoe twee kinderen als vermist werden opgegeven tijdens een tornado, maar vervolgens werden gevonden in een badkuip die door de kracht van de wind naar buiten was getrokken. "Er waren twee kinderen in de omgeving van Barnsley die werden vermist en ze werden gevonden in een badkuip die niet op de plek stond waar het huis oorspronkelijk stond", zei hij.

Het Amazon-magazijn in Edwardsville in het zuiden van Illinois is vrijdagnacht beschadigd geraakt tijdens een tornado, zeiden de autoriteiten.

Het is nog niet duidelijk hoeveel mensen gewond zijn geraakt door het instorten van het dak, maar lokale hulpdiensten spreken op Facebook van een 'massaal slachtoffer-incident'. De politiechef van Illinois, Mike Fillback, zei dat er minstens één persoon was omgekomen.

Sarah Bierman zei dat haar partner nog steeds vermist was. "Ik heb vanavond om acht uur met hem gesproken, net voordat ik hem sms'te, en hij keerde terug naar het magazijn om zijn busje af te zetten. En sindsdien heb ik niets meer van hem gehoord", vertelde ze aan persbureau Reuters.

"Ik besloot hierheen te komen om te kijken wat er aan de hand was. Ik had geen idee dat het gebouw er zo slecht uitzag. En ik ben gewoon... ik maak me zorgen. Ik wil gewoon weten of hij in orde is," voegde ze eraan toe. .

"Mijn gebeden zijn met de mensen van Edwardsville vanavond, en ik heb contact opgenomen met de burgemeester om alle benodigde staatsmiddelen te verstrekken", tweette de gouverneur van Illinois, JB Pritzker.

Latere berichten zeiden dat 30 mensen waren gered en twee werden overgevlogen naar het ziekenhuis in St. Louis, in het naburige Missouri. Reddingsteams zijn nog bezig met het doorzoeken van het puin.

Dean Flener, woordvoerder van de Emergency Management Agency van de deelstaat Tennessee, zei dat drie mensen zijn omgekomen in het noordwesten van de staat. Er werden geen verdere details gegeven.

In het noordoosten van Arkansas is één persoon overleden, vijf raakten ernstig gewond en 20 mensen zaten vast in een verpleeghuis nadat het gedeeltelijk was ingestort, zei de lokale functionaris Marvin Day.

De opgesloten mensen werden gered, maar het gebouw was "vrijwel volledig vernietigd", voegde hij eraan toe.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May