Drie doses Covid-19-vaccin effectief tegen Omicron
11 Dec 2021, 08:35
foto
Een verpleegkundige is bezig met vaccins. (Getty Images


Twee doses van een Covid-19-vaccin zijn niet genoeg om te voorkomen dat je de Omicron-variant krijgt, waarschuwen Britse wetenschappers. Vroege analyse van Omicron- en Delta-gevallen in het Verenigd Koninkrijk (VK) toonde aan dat de vaccins minder effectief waren in het stoppen van de nieuwe variant.

Een derde booster voorkomt dat ongeveer 75% van de mensen Covid-19-symptomen krijgt.

De autoriteiten hebben ervoor gewaarschuwd dat het VK wordt geconfronteerd met een "zeer zorgwekkende situatie". In het VK zijn nog eens 448 gevallen van Omicron bevestigd, wat het aantal tot nu toe op 1.265 brengt. Het totale aantal Covid-gevallen dat vrijdag werd geregistreerd, was 58.194 - het hoogste cijfer sinds 9 januari.

De regering heeft gezegd dat ze haar richtlijnen voor verzorgingshuizen in Engeland aan het bijwerken is - het aantal toegestane bezoekers per bewoner beperken en meer testen "om het huidige Covid-19-risico in evenwicht te brengen".

Omicron variant
Een van de grootste zorgen sinds de sterk gemuteerde Omicron-variant voor het eerst opdook, was dat het vaccins minder effectief zou maken. Het rapport van het UK Health Security Agency analyseerde gegevens van 581 Omicron-gevallen en duizenden Delta-gevallen om te berekenen hoe effectief de vaccins waren tegen de nieuwe variant.

De analyse is gebaseerd op beperkte gegevens, maar toonde een dramatische daling in effectiviteit voor het Oxford-AstraZeneca-vaccin en een significante daling voor twee doses Pfizer. De 75% bescherming tegen Covid-symptomen na een booster is niet zo hoog als bij eerdere varianten.

Er waren niet genoeg gegevens om de Moderna- of Janssen-vaccins te analyseren, maar er is geen reden om te denken dat ze andere resultaten zouden hebben.

Het UK Health Security Agency zei echter dat vaccins waarschijnlijk nog steeds een goede bescherming bieden tegen ernstige Covid die ziekenhuisbehandeling nodig heeft.

Tot nu toe hebben ongeveer 22 miljoen mensen een boosterdosis gekregen, maar zelfs als iedereen een boost kreeg, zou de lagere effectiviteit van het vaccin nog steeds miljoenen mensen vatbaar maken.

De werkelijke wereldgegevens ondersteunen laboratoriumonderzoeken die een 40-voudige vermindering aantoonden in het vermogen van antilichamen van dubbel gevaccineerde mensen om het virus uit te schakelen. Er is optimisme dat vaccins nog steeds veel mensen uit het ziekenhuis zullen houden, zelfs als meer mensen Covid krijgen. Gegevens over de ernst kunnen volgende week worden gepubliceerd.

Een Omicron-golf kan echter problematisch zijn, zelfs als deze milder is. Een grote en plotselinge golf kan ertoe leiden dat iedereen die nog kwetsbaar is, tegelijkertijd ziekenhuiszorg nodig heeft.

De snelle toename van Omicron-gevallen duidde er al op dat de variant een deel van de bescherming van vaccins omzeilde. Geschat wordt dat het aantal Omicron-gevallen elke twee tot drie dagen verdubbelt.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May