Machtsdronken!
11 Dec 2021, 02:43
foto
Assembleelid Jennifer Vreedzaam


De recente ontwikkelingen in geliefd Suriname, die veelal een bittere nasmaak hebben achtergelaten, bieden weinig perspectief voor de toekomst. De vele ontoelaatbare handelingen van de regering passen niet binnen een democratische rechtsstaat en desondanks is er weinig of geen kritiek vanuit de coalitie partners.

Vorige week werd de samenleving voor de zoveelste keer opgeschrikt, nadat een presidentiële resolutie is uitgelekt, waaruit blijkt dat president Santokhi de functie van de first lady in alle stilte heeft geïnstitutionaliseerd door haar een eigen ‘seal’ toe te kennen met het wapen van Suriname. Enkele ter zake deskundigen hebben hun mening en misnoegen hierover reeds geventileerd. De presidentsvrouwe bekleedt geen wettelijke functie en dient slechts ter ondersteuning van het staatshoofd. Deze handeling van de president is in strijd met de grondwet, en geniet geen wettelijke basis.

Als het staatshoofd zo graag wenst dat zijn wederhelft deel uitmaakt van de regering, dient hij het proces opgang te zetten conform de vigerende wetgeving. Om te voorkomen dat wij allen straks met mogelijke taferelen opgescheept zitten waarbij de first lady presidentiële resolutie namens de president zal ondertekenen in plaats van de vicepresident, die bij wet de vervanger is van de president, is het dringend aanbevolen dat alle coalitie partners deze ontoelaatbare handelingen met klem tegenspreken en die laten terugdraaien.

De democratische rechtsstaat heeft opnieuw een dieptepunt bereikt. De incompetentie van de regering met een blijkbaar overcompetente first lady, gebrek aan visie, onverschilligheid en ongebruikelijke gedragingen, zijn ongekend in onze samenleving. De vele blunders en hoogmoed die hiermee gepaard gaan zijn redenen genoeg voor mij om te veronderstellen dat de regering machtsdronken is.

Allereerst wordt Suriname internationaal de status van wanbetaler opgeplakt door buitenlandse schulden bewust niet af te lossen, zodat er een surplus kan ontstaan. Waar het surplus naartoe gaat mag Joost weten, maar in ieder geval niet naar het volk dat steeds verder wordt uitgeknepen. Het is nog steeds onduidelijk hoeveel het Frans bureau Lazard het land heeft gekost om de schulden te herschikken en wat de status is van de onderhandelingen met het IMF.

Vervolgens worden er in achterkamertjes en buiten het gezichtsveld van de vicepresident en overige coalitie partners, dubieuze constructies als New Surfin NV bedacht, die dankzij het uitlekken ervan, het land heeft behoed voor een ordinaire graai in de staatskas. Helaas lekken niet alle dubieuze constructies uit en zit het land thans aan handen en voeten gebonden door de HPSG overeenkomst, die Suriname verplicht om 25 jaren lang 100 MW stroom te kopen ongeacht als we die hoeveelheid daadwerkelijk gebruiken. De vraag is welke 'friends' of 'family' nu weer stinkend rijk hiermee zal worden. Deze dubieuze overeenkomsten ademen onfrisse lucht uit en rieken naar corruptiefacilitering vanuit de overheid.

Onlangs heeft de minister van BIBIS aangegeven dat Suriname een zestal overeenkomsten heeft ondertekend met de  Verenigde Arabische Emiraten (VAE), waaronder een luchtvaart overeenkomst waarbij ons land als een transit bestemming zal dienen. Er zullen vluchten naar onze regio een transit maken in Suriname, maar om als 'transit' luchthaven te fungeren, moet er sprake zijn van een knooppunt waar passagiers kunnen overstappen. Vooralsnog ontbreken duidelijke richtlijnen voor het aantrekken van Foreig Direct Investment en gedegen due diligence onderzoeken ter bescherming van de soevereiniteit van de Republiek Suriname. We merken steeds weer dat aan de boot van macht stevig wordt vastgehouden, terwijl die stuurloos is.
 
Wanneer er vanuit de samenleving bij monde van de volksvertegenwoordigers oprechte kritiek wordt geleverd op het beleid alsmede de ontoelaatbare handelingen van de regering, wordt de regeringsleider kwaad en typeert parlementsleden als a-nationaal en draait het versleten bandje van “de vorige regering” af. De achterkamer politiek en hoogmoedige houding zijdens de regering geven aan dat er geen verandering zal komen. Ondanks de vele wazen van geheimzinnigheid in de verschillende corruptieschandalen, wordt er toch schaamteloos gepropageerd dat de regering transparantie en behoorlijk bestuur hoog in haar vaandel draagt. Waarom wordt er dan geen aanstalten gemaakt om de wet Openbaarheid van Bestuur welke is ingediend door de oppositie, zo spoedig mogelijk te behandelen?

De toekomst van Suriname is door het volk in handen gelegd van de regering, die steeds het voortouw moet nemen. Ik roep de regering op om niet te sollen met dit mooi land, maar oprecht te werken voor land en volk.

Jennifer Vreedzaam
NDP lid in De Nationale Assemblée 
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May