9 december Internationale dag tegen corruptie
09 Dec 2021, 15:38
foto


Suriname vrij van corruptie
Dit is het verlangen dat bij mij een veel Surinamers leeft. De realiteit is echter weerbarstig en de moedeloosheid speelt nogal wat burgers parten. Het terugdringen van corruptie moet echter een blijvende opdracht van allen zijn. Onverschilligheid  en schouderophalend reageren op corruptief gedrag, leidt immers tot een respectloze samenleving en ondermijnt de medemenselijkheid.

Op deze internationale dag tegen corruptie past het stil te staan bij corruptie en de gevolgen daarvan zowel internationaal als nationaal. In een rapport van de Inter American Development Bank (IDB) van april 2001 worden enkele vormen van corruptie opgesomd. Het gaat om afpersing, omkoperij, ongeoorloofd lobbyen, verduistering, oplichting, fraude, nepotisme en misbruik maken van vertrouwelijke informatie.

Uit hetzelfde rapport citeer ik: “De effecten van corruptie in Suriname ondermijnen beleid en bestuur en vermindert de ontwikkelingsresultaten. Corruptie verzwakt de ontwikkeling van democratische instituten omdat het leidt tot verlies van vertrouwen in ambtenaren en hierdoor de legitimiteit van de Staat aantast.” Ook de economische ontwikkeling ondervindt schade hiervan. Bewust greep ik naar een rapport van twintig jaar geleden om vooral aan te tonen dat met betrekking tot het terugdringen van corruptie, er niet veel in ons land veranderd is.

Er wordt geschat dat alleen op de Johan Adolf Pengel Luchthaven  de Staat US$ 50 miljoen aan inkomsten misloopt, omdat invoerrechten niet worden betaald. Minister A. Achaibersing van Financiën en Planning heeft vorige maand terecht in een schriftelijk verzoek aan het Openbaar Ministerie gevraagd, om een onderzoek in te stellen naar vermoedelijk gepleegde strafbare feiten bij importen van diverse ladingen op Zanderij. Er is hiervoor door de wnd. procureur-generaal, mr. G. Paragsingh, een speciaal onderzoeksteam samengesteld. Ook op onze Jules Sedney Haven zijn soortgelijke missers aan de orde. Dit is absoluut oneerlijke concurrentie ten opzichte van bonafide Surinaamse ondernemers.

Op FB worden met naam en toenaam verhalen over onder-facturering gedeeld, van personen die kennelijk ongestraft, structureel ons land en volk benadelen. Plannen tot aankoop van een terrein door de Staat tegen een astronomische bedrag bij de Nickerierivier, deed veel stof doen opwaaien. Ook de bouw van een nieuwe markt in Nickerie  voor miljoenen, zonder het volgen van de correcte aanbestedingsregels, was reden tot zorg. Minister Diana Pokie moest opstappen omdat, zoals zij aangeeft, zij een reeds uitgegeven terrein moest intrekken op last van een partij-topper. Hij zou en moest dat terrein op zijn naam krijgen.  Goed bestuur en integer beleid is in alle genoemde gevallen ver te zoeken.

Het is zaak dat alle Surinamers met het hart op de juiste plek, hun stem laten horen. Het is duidelijk dat een klein deel van ons volk zich verrijkt, terwijl het grootste deel moet worstelen om het hoofd boven water te houden.
Minister Achaibersing, die recentelijk in Dubai is geweest, deelde met de samenleving de plannen die er zijn om te werken aan een nieuw systeem waarbij controle mogelijkheden op importen en ladingen verbeterd worden. Dit wordt voorbereid met deskundigen uit Dubai, waar het kennelijk goed werkt. Heel graag zouden we meer van de minister hierover willen horen, omdat dit zeker een stap in de goede richting is en alle steun verdient.

De Anti-corruptiewet die in De Nationale Assemblee kamerbreed werd aangenomen en op 24 september 2017 werd afgekondigd, is helaas nog op de operatietafel. Er is een presidentiële commissie benoemd, die binnen zes maanden voorstellen aan de president zou doen. Helaas zijn wij 15 maanden verder en vanuit de regering is het in dit kader zeer stil.

Versterking van controle en sanctiesystemen zijn noodzakelijk om te tij te keren, evenals het bevorderen van verantwoordingsplicht en transparantie. Regering, versterk de Rekenkamer en de Centrale Lands Accountantsdienst. Versterk de justitiële organen zodat hun mogelijkheden voor onderzoek, vervolging en veroordeling worden vergroot. Onrechtmatig handelen, moet worden aangepakt, maar ook preventieve programma’s zijn noodzakelijk. All hands on deck is mijn oproep, gericht aan alle ministeries die direct betrokken zijn bij vorming van onze jeugd, maar ook mede-burgers, vakbonden, NGO’s, Kerken en de media. Laten wij ons verenigen in de collectieve strijd tegen corruptie en uiteraard zelf ook het goede voorbeeld geven.

Carl Breeveld
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May