India: Boeren stoppen langdurig protest na toezeggingen overheid
09 Dec 2021, 09:37
foto
Boeren komen samen om de eerste verjaardag van hun protesten te vieren aan de rand van Delhi bij Pakora Chowk bij de grens met Tikri, India. (Foto's: Reuters)


Indiase boeren hebben donderdag een langlopend protest beëindigd nadat de regering een reeks eisen had ingewilligd, waaronder garanties om gegarandeerde prijzen voor alle producten in overweging te nemen, in plaats van alleen rijst en tarwe, zeiden vakbondsleiders. De stap komt nadat premier Narendra Modi vorige maand zei dat hij drie landbouwwetten zou terugdraaien.

De aankondiging van Modi kwam na meer dan een jaar van protesten van tienduizenden boeren die de intrekking van de wetten eisten. Het overslag gaan van Modi heeft ook te maken met de belangrijkste staatsverkiezingen die naderen.

Ondanks de aankondiging van de regering bleven de boeren aandringen op andere eisen, zoals de gegarandeerde prijzen. Ze eisten ook het schrappen van juridische stappen tegen demonstranten.

"We hebben een brief ontvangen van de regering die onze verzoeken heeft ingewilligd", zegt Balbir Singh Rajewal, een senior leider van een coalitie van boerenvakbonden, de Samyukta Kisan Morcha, of United Farmers' Front. Maar boerenleiders zouden op 15 januari bijeenkomen om de voortgang van de garanties van de regering te bespreken, vertelde Rajewal op een persconferentie. "We zullen onze protesten hervatten als de regering afstand neemt van de garanties", zei Gurnam Singh Charuni, een andere boerenleider.

Vanaf 11 december zullen boeren het protestterrein aan de rand van de Indiase hoofdstad New Delhi beginnen te verlaten, zeiden ze.

De regering zal een panel van telers en overheidsfunctionarissen instellen om manieren te vinden om Minimum Support Prices (MSP), zoals de gegarandeerde tarieven worden genoemd, voor alle landbouwproducten te garanderen. De overheid koopt nu voornamelijk rijst en tarwe tegen dergelijke gegarandeerde prijzen, waarvan amper 6% van de miljoenen Indiase boeren profiteert.

Landbouw, goed voor bijna 15% van India's US$ 2,7 biljoen economie, is het levensonderhoud van meer dan de helft van de bevolking van 1,3 miljard.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May