Behandeling MOP begint maandag
09 Dec 2021, 05:48
foto


De debatten over het Meerjaren Ontwikkelingsplan (MOP) 2022-2026 zullen maandag beginnen in De Nationale Assemblee. Afhankelijk was de behandeling gepland voor vandaag, maar deze is uitgesteld, omdat de voorbereidingen nog niet rond waren voor de openbare behandeling. Assembleevoorzitter Marinus Bee zegt desgevraagd aan Starnieuws dat maandag en dinsdag de Assembleeleden aan het woord zullen komen.

Donderdag 16 december is de ronde van de regering, die dan in zal gaan op de vragen die gesteld zijn in de eerste ronde. Bee zegt dat het streven erop gericht is om ruim vóór kerst de behandeling van het MOP afgerond te hebben. Gisteren is er een overleg geweest met de fractieleiders, waarbij ook afspraken zijn gemaakt over de spreektijd tijdens de eerste ronde. De VHP, als grootste fractie, heeft 5 uren en 30 minuten, de NDP 4 uren en 30 minuten, de ABOP/PL 2 uren en 45 minuten, de NPS en de BEP elk 1 uur en 15 minuten. 

In het MOP worden in grote lijnen de richting, prioriteiten en uitvoering uitgezet voor groei- en moderniseringsfase (de laatste fase van de regeerperiode) en de jaren daarna, en borduurt voort op het Herstelplan 2020-2022, legt minister Armand Achaibersing van Financiën & Planning uit. Een gedegen Ontwikkelingsplan is volgens hem cruciaal, gelet op de huidige sociaal-economische crisis, de covid-pandemie, en de reeds merkbare effecten van klimaatsverandering. De uitvoering van dit plan moet handvatten bieden om structurele problemen aan te pakken, zoals werkgelegenheid, woningnood, illegaliteit, milieuproblematiek, ongebreidelde verkaveling, een inefficiënte en ineffectieve overheid, en onderbenutting van het potentieel.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May