Vrouw drugsbaron Guzmán krijgt drie jaar celstraf
01 Dec 2021, 12:41
foto
Emma Coronel Aispuro (Foto: AFP via Getty Images)


De vrouw van de beruchte Mexicaanse drugsbaron Joaquin "El Chapo" Guzmán is veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf voor haar rol bij het helpen van zijn Sinaloa-kartel. Emma Coronel Aispuro (32) pleitte in juni schuldig aan aanklachten variërend van samenzwering tot illegale drugsdistributie.

Ze gaf ook toe dat ze Guzmán hielp ontsnappen uit een Mexicaanse gevangenis. Ze had levenslang kunnen krijgen, maar Amerikaanse aanklagers vroegen om een ​​kortere straf nadat ze berouw had getoond. Haar man (64) zit momenteel een levenslange gevangenisstraf uit in Colorado.

Volgens gerechtelijke documenten heeft Coronel Aispuro, een voormalige schoonheidskoningin, samengespannen met Guzmán en andere leden van het Sinaloa-kartel om cocaïne, heroïne, methamfetamine en marihuana naar de VS te smokkelen en de opbrengsten wit te wassen.

De autoriteiten vinden ook dat Coronel Aispuro een "cruciale rol" speelde bij het helpen ontsnappen van Guzmán uit een zwaarbeveiligde gevangenis in 2015 door een onroerend goed in de buurt van de locatie te kopen. Guzmán kon ontsnappen door tunnels die eronder waren gegraven - compleet met luchtkanalen, lichten en een motorfiets - die naar het eigendom van het kartel kwamen.

Ze voorzag hem ook van een GPS-horloge en gaf berichten door aan agenten terwijl hij binnen was. Zijn verblijfplaats na de ontsnapping was maandenlang onbekend totdat hij opdook voor een interview met acteur Sean Penn.

Rechter Rudolph Contreras beval dinsdag in de rechtbank in Washington dat bijna US$ 1,5 miljoen van haar verbeurd moet worden verklaard en dat ze vier jaar onder toezicht moet worden gesteld wanneer ze wordt vrijgelaten uit de gevangenis.

Coronel Aispuro sprak in het Spaans via een tolk en zei dat ze "echt spijt had van alle schade die ik mogelijk heb aangericht".

Federaal aanklager Anthony Nardozzi had eerder deze maand om een ​​gevangenisstraf van vier jaar gevraagd en zei dat hoewel haar gedrag "belangrijk" was, haar rol minimaal was en dat ze "snel de verantwoordelijkheid op zich nam voor haar criminele gedrag".

Coronel Aispuro, geboren in de VS als dochter van Inés Coronel Barreras, een lid van het Sinaloa-kartel, ontmoette Guzmán toen ze 17 was en trouwde het jaar daarop met hem. Haar vader werd in 2017 veroordeeld tot een gevangenisstraf in Mexico wegens wapenbezit. Een oom, Ignacio Coronel Villarreal, werd beschouwd als een van Mexico's meest gezochte mannen totdat hij in 2010 werd gedood in een vuurgevecht met het Mexicaanse leger.

Haar advocaat, Jeffrey Lichtman, zei dat Coronel Aispuro in gevaar zou kunnen komen als ze ooit zou terugkeren naar Mexico, na berichten in de media dat ze samenwerkte met de Amerikaanse autoriteiten. "Ik weet niet zeker of ze ooit terug naar huis kan", zei hij. In zijn veroordeling wenste rechter Contreras haar geluk voor de toekomst, eraan toevoegend dat hij hoopt dat ze haar twee dochters opvoedt "in een andere omgeving dan u vandaag hebt meegemaakt."
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May