Honduras kiest eerste vrouwelijke president
01 Dec 2021, 08:35
foto
Xiomara Castro is de voormalige first lady van Honduras. (Foto: Reuters)


Honduras lijkt zijn eerste vrouwelijke president, Xiomara Castro, te krijgen nadat de regerende partij haar nederlaag had toegegeven. Castro, de kandidaat voor de linkse Libre (Vrije) Partij, heeft een voorlopige voorsprong van bijna 20 procentpunten op haar rivaal.

Haar overwinning zal een einde maken aan het 12-jarige bewind van de rechtse Nationale Partij, die wordt geteisterd door schandalen en beschuldigingen van corruptie. Castro zal de verdeeldheid zaaiende president Juan Orlando Hernández vervangen. Hij wordt achtervolgd door beschuldigingen van banden met de drugshandel nadat zijn broer Antonio in de gevangenis zat voor mensenhandel in de Verenigde Staten.

Castro heeft beloofd "Honduras uit de afgrond te trekken" van "een narco-dictatuur en corruptie". Haar man, Manuel Zelaya, regeerde het land van 2006 tot 2009, toen hij door een staatsgreep werd afgezet. Ze was twee keer eerder kandidaat voor het ambt in de jaren na zijn verwijdering uit de macht.

De stemmen worden nog steeds geteld en de kiesraad moet de winnaar nog officieel bekendmaken. De nederlaag van dinsdag door de regeringspartij kwam echter twee dagen nadat Castro de eerste resultaten boekte.

Haar belangrijkste rivaal Nasry Asfura zei op een lokale televisie-uitzending dat hij Castro en haar familie had bezocht. "Nu wil ik publiekelijk zeggen dat ik haar feliciteer met haar triomf en als president-elect," zei Asfura, eraan toevoegend: "Ik wens dat God haar zal verlichten en leiden zodat haar regering het beste zal doen voor ons allemaal, Hondurezen".

De voormalige first lady heeft grote veranderingen beloofd na haar aantreden. Ze erft een land dat geteisterd wordt door problemen als gewelddadige misdaad, drugshandel en grootschalige migratie naar de VS.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Anthony Blinken heeft zijn felicitaties gestuurd en zei dat Washington ernaar uitkijkt met haar samen te werken.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May