Wereldwijde coalitie neemt 145,3 ton cocaïne in beslag
30 Nov 2021, 12:40
foto
Cocaïnepakketten worden gezien na de inbeslagname van een semi-duikboot dat was geladen met cocaïnehydrochloride in Tumaco, Colombia. (Foto via Reuters)


Militaire en politieautoriteiten uit meer dan 40 landen in Europa en Amerika hebben 145,3 ton cocaïne in beslag genomen in de achtste fase van Operatie Orion, een multinationale marine-operatie tegen de drugshandel. Volgens de Colombiaanse marine vertegenwoordigt het cijfer de grootste hoeveelheid cocaïne die tot nu toe tijdens de operatie in beslag is genomen. Onder meer Argentinië, Belize, Frankrijk en Suriname namen deel aan de achtste fase van operatie Orion.

Ongeveer 575 mensen van verschillende nationaliteiten werden gevangen genomen tijdens de campagne, die liep van oktober tot november, zei de Colombiaanse marine, eraan toevoegend dat 49 schepen geïmmobiliseerd waren, evenals zes onderzeeërs en drie vliegtuigen. Bij de operatie werd ook 66 ton marihuana in beslag genomen.

Sinds de lancering van Operatie Orion in 2018 heeft de gezamenlijke inspanning volgens de Colombiaanse marine er in geresulteerd dat meer dan 545 ton cocaïne en 224 ton marihuana in beslag is genomen.

Ondanks decennia van strijd tegen de drugshandel, blijft Colombia een van de grootste producenten van cocaïne ter wereld. Het staat onder constante druk van de Verenigde Staten om de cocateelt, het belangrijkste ingrediënt van de drug, en de productie van cocaïne te verminderen.

Vorig jaar steeg de cocaïneproductiecapaciteit van Colombia met 7,9% tot 1.010 ton, volgens het Amerikaanse White House Office of National Drug Control Policy.

Afgezien van de ELN zijn ex-leden van de gedemobiliseerde FARC-guerrillastrijders die een vredesakkoord van 2016 afwijzen, volgens veiligheidsbronnen betrokken bij drugshandel en criminele bendes.


Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May