Honduras: Hoge opkomst verkiezingen geeft oppositie hoop
29 Nov 2021, 07:48
foto
Xiomara Castro, presidentskandidaat van de Liberty and Refoundation Party (LIBRE), brengt haar stem uit tijdens de algemene verkiezingen in Catacamas, Honduras. (Foto: Reuters)


De Hondurezen die zondag stemden in wat volgens de verkiezingsfunctionarissen "enorme" aantallen waren, versterkten de hoop van de oppositie om een ​​einde te maken aan meer dan tien jaar bestuur van de Nationale Partij. De oppositie hoopt dat de weg wordt vrijgemaakt voor de linkse Xiomara Castro om het presidentschap te winnen.

Als ze wint, zou Castro, de vaandeldrager van de oppositie, de eerste vrouwelijke president in Honduras worden en de terugkeer van links markeren voor de eerste keer sinds haar echtgenoot, voormalig president Manuel Zelaya, werd afgezet in een staatsgreep in 2009.  

Toen de stembureaus sloten, zei de kiesraad dat meer dan 2,7 miljoen kiezers al hadden gestemd, een cijfer dat de raad beschreef als een "enorme opkomst". Er moeten echter nog veel meer stemmen worden geteld.

Raadsvoorzitter Kelvin Aguirre zei dat het de totale opkomst vier jaar geleden al had overtroffen. Hij voegde eraan toe dat kiezers die nog in de rij stonden, konden stemmen, in een stembusgang die werd gekenmerkt door inspanningen van de conservatieve regeringspartij om talloze corruptieschandalen van zich af te schudden en Castro aan te vallen als een gevaarlijke radicaal.

Op veel stembureaus in de hoofdstad waren lange rijen te zien. Landelijk zijn ongeveer 5,2 miljoen Hondurezen stemgerechtigd.

Maandenlang heeft Castro geprobeerd de oppositie te verenigen tegen de vertrekkende president Juan Orlando Hernandez, die beschuldigingen van banden met machtige bendes heeft ontkend, ondanks een open onderzoek in de Verenigde Staten dat hem naar verluidt in verband zou brengen met drugshandel.

Na aansluiting bij de nummer twee van 2017, een populaire tv-presentator, hebben de meeste peilingen haar status als koploper versterkt. "We kunnen niet thuis blijven. Dit is ons moment. Dit is het moment om de dictatuur uit te schakelen", zei Castro, die eerder op de dag werd lastiggevallen door verslaggevers vlak nadat ze gestemd had in de stad Catacamas.

"Het is nu of nooit." De kandidaat zei erop te vertrouwen dat kiezers eventuele problemen zouden melden en dat internationale waarnemers ook zouden helpen om een ​​eerlijke stemming te verzekeren.

Naast de presidentiële race bepalen de kiezers ook de samenstelling van het 128 leden tellende congres van het land, plus functionarissen van zo'n 300 lokale regeringen.

'Dit is Honduras'
De verkiezingen zijn het meest recente politieke vlampunt in Midden-Amerika, een belangrijke bron van migranten die naar de VS gaan en die op de vlucht zijn voor chronische werkloosheid en bendegeweld. Honduras is een van de meest gewelddadige landen ter wereld, hoewel het aantal moorden de laatste tijd is gedaald.

Midden-Amerika is ook een belangrijk doorvoerpunt voor drugshandel, en waar de bezorgdheid is gegroeid over steeds autoritairdere regeringen.

De stemming heeft ook geleid tot diplomatiek gedrang tussen Beijing en Washington nadat Castro had gezegd diplomatieke betrekkingen met China aan te gaan, waarbij de banden met het door de VS gesteunde Taiwan minder benadrukt worden.

Castro's belangrijkste rivaal onder de 13 kandidaten voor de presidentsverkiezingen is Nasry Asfura van de Nationale Partij, een rijke zakenman die al twee termijnen aanzit als burgemeester van de hoofdstad Tegucigalpa. Hij heeft geprobeerd afstand te nemen van de impopulaire zittende president.

Na het uitbrengen van zijn stem zei een weloverwogen Asfura dat hij het oordeel van de kiezers zou respecteren. "Wat het Hondurese volk uiteindelijk ook wil, ik zal dat respecteren", zei hij.

De omstreden herverkiezing van Hernandez in 2017, en de lelijke nasleep ervan, doemt groot op. Wijdverbreide berichten over onregelmatigheden lokten dodelijke protesten uit waarbij meer dan twee dozijn mensen om het leven kwamen, maar Hernandez verwierp uiteindelijk de beweringen van fraude en riep op tot herstemming.

Talloze nationale en internationale verkiezingswaarnemers hebben de stemming van zondag gevolgd, waaronder de 68 leden tellende missie van de Europese Unie.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May