Covid-situatie 'redelijk stabiel'; samenleving laat afweten
29 Nov 2021, 00:00
foto
Tijdens een persconferentie geleid door minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid is benadrukt dat de maatregelen worden vertrapt. (Foto: René Gompers)


De covidsituatie is op dit moment “redelijk stabiel”. De druk op de medische zorg is een beetje aan het afnemen, er zijn zelfs weer operaties uitgevoerd die allang gedaan hadden moeten worden. Aan de andere kant tonen grote delen van de samenleving dat zij niet willen helpen om de opmars van het virus te remmen. Maar de overheid is voornemens om de rust in de zorg zolang mogelijk te rekken. De regering heeft de avondklok van 23.00 uur teruggebracht naar 21.00 uur. Ook mogen er vanaf nu alleen gevaccineerde reizigers het land binnenkomen, vooral uit Nederland en Amerika.

Op de covidpersconferentie is uitgelegd wat de covidsituatie is. “De vierde golf toont een dalende lijn,” deelt  Soenita Nannan Panday-Gopising, voorzitter van de Stuurgroep Covid Communicatie, mee. “Eigenlijk zitten we in een stabiele situatie waarbij de ziekenhuizen wat rust hebben qua opnames (op de zaal), qua intensive care opnames. Ook het aantal overlijdens gaat redelijk achteruit. We betreuren dat er nog steeds mensen overlijden. Maar we zitten redelijk in een stabiele situatie.”

Nannan Panday en minister Amar Ramdhin van Volksgezondheid zijn ingenomen mee dat het verplegend personeel nu weer ingezet kan worden voor de andere vormen van zorg. De bewindsman deelt mee dat de overheid de rust die er eindelijk is, zolang mogelijk wil behouden en de vijfde golf zolang mogelijk wil uitstellen. Gelet op de ontwikkelingen in de rest van de wereld, is het vrijwel gegarandeerd dat die komt. Maar nu is de Omnicron variant erbij gekomen terwijl de Delta variant nog hard actief is.

Ramadhin toont beelden van mensen die feesten in een club en bij ‘t Vat. Ook laat hij posters en banners zijn van de geplande evenementen. Gebleken is dat de verantwoordelijkheid leggen bij de samenleving, averechts werkt. Mensen komen toch massaal bij elkaar, feesten erop los, vertrappen de covidmaatregelen. Delen uit de horeca, die het na protesten eindelijk is gelukt om de deuren langer open te houden en indoor dining weer mogelijk te maken, behoren tot de grove overtreders. In enkele gevallen wordt het feesten gewoon voortgezet na herhaaldelijke waarschuwingen en boetes.

Ramadhin deelt mee dat de overheid genoodzaakt is om de avondklok wederom om 21.00 uur te laten ingaan vanaf vandaag. Er zal nog harder worden opgetreden tegen de overtreders van de covidmaatregelen. Binnenkort zal vergaderd worden over het verhogen van de boetes. Om te voorkomen dat er covidgevallen worden geïmporteerd moeten alle mensen die naar Suriname komen, volledig gevaccineerd zijn én aantonen dat ze negatief getest zijn.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May