Moengo krijgt gemberfabriek; US$ 80.000 financiering
27 Nov 2021, 00:00
foto
In Moengo, bij de markt, komt een gemberfabriek te staan. Alcoa Foundation financiert het project voor US$ 80.000.


Als alles goed verloopt zal in december een gemberfabriek in Moengo staan. De gember van de lokale telers zal in eerste instantie verwerkt worden tot gemberpoeder in drie varianten; pittig, minder pittig en een mix. Het startsein om de gemberverwerkingsfabriek op te zetten is vrijdag  gegeven. Het project kost US$ 80.000 en wordt gefinancierd door de Alcoa Foundation. Het project Djindja Fabriek Aaini Mawina is een initiatief van Agrarische Ontwikkeling Binnenland, een  directoraat van het ministerie van Regionale Ontwikkeling en Sport.

50 gemberboeren zullen de fabriek van hun producten voorzien. “Er zijn meerdere maar we gaan met deze groep beginnen,” deelt Hermien Pavion mee. Zij is directeur van Agrarische Ontwikkeling Binnenland. “Zij planten het meest een pittige en een minder pittige variant. We gaan beide afnemen. We gaan ze apart verwerken maar ook een mix produceren zodat we drie soorten hebben. We beginnen met gemberpoeder. Aan de hand van de vraag gaan we verder opschalen en ook andere gemberproducten maken.”

Het bedrijf komt te staan op dezelfde plek als de markt van Moengo, licht Pavion toe. “Het is een bestaande locatie, er staat al iets op, maar de plek wordt aangepast. Hier zou de markt van Moengo staan, maar die wordt niet gebruikt. We hebben met de districtscommissaris gesproken. Die heeft ons een deel van de markt gegeven om de gemberfabriek op te zetten. Het streven is om het project in december al af te hebben.”

Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May