Column: Hoe verder?
25 Nov, 00:59
foto
Foto: hoeverder.info


Sinds het ontslag van bondscoach Dean Gorré eind juli van dit jaar, is er niet meer zo veel gebeurd bij de nationale voetbalselectie van Suriname. Het is zelfs oorverdovend stil als het gaat om de nationale mannen voetbalselectie. Het bondsbestuur heeft aangegeven dat er aan zijn zijde moverende redenen waren om de samenwerking met Gorre op te zeggen, welk argument ik respecteer. Maar wat er bij mij niet in kan, is dat we nu ruim drie maanden verder zijn en er gebeurt gewoon niets. Geen trainingen, oefeninterlands en niet eens updates over hoe de overzeese natio-spelers acteren bij hun clubs. Het is gewoon onvoorstelbaar dat met het vertrek van Gorre, het nationaal voetbal letterlijk stil is komen te liggen. De hype die er gecreëerd was is intussen weer weggeëbd. De bondscoach is ontslagen: hoe verder?

Er kwam in september een gerucht, als zou ene Passy Khan aangetrokken zijn om de kar te trekken, maar al gauw liet betrokkene weten dat hij geen akkoord had met de SVB en bleek dit bericht dus niet op waarheid te berusten. Daarna werd aangegeven dat er een contract gesloten is met de Tevreden Group. Medio november liet de moederorganisatie weten dat deze organisatie er onder andere in moet voorzien dat er een nieuwe trainer en technische staf worden aangetrokken en dat er een constante aanwas moet zijn van spelers van Surinaamse afkomst die in Europa actief zijn. Voorts zijn er doelen geformuleerd en valt het op dat de verwachtingen danig zijn bijgesteld. Werd er van Gorré geëist dat hij plaatsing door Suriname voor het WK moest bewerkstelligen, nu zingt men toontjes lager: kwalificatie voor de tweede of derde ronde van de WK-voorronde.

Het komt mij voor dat de SVB niet weet waar zij naartoe wil met ons voetbal. Er wordt niet adequaat gecommuniceerd en de gemeenschap is in het ongewisse. Het ontslaan van de bondscoach is het prerogatief van de moederorganisatie, maar dat er maanden daarna nog steeds geen opvolger kan worden benoemd, is geen gezonde zaak. Onder Gorré had Natio de aandacht getrokken van grote voetballanden die weleens tegen Natio zouden willen oefenen. De SVB zou het momentum moeten vasthouden en van daaruit verder bouwen. Ook al zit Suriname niet meer in de race voor het WK, dan nog zou de bond de selectie kunnen aanbieden als sparringpartner voor landen die nog verplichtingen hebben in dat kader of anderszins gewoon om fit te blijven. Overal ter wereld gaan zaken gewoon door als de bondscoach de laan uit gestuurd wordt, alleen hier merken we dat alles stil komt te liggen en dat zelfs het voortbestaan van 'Natio-nieuwe stijl' in gevaar komt.

Hoewel Gorré sedert eind juli de wacht is aangezegd, is de contractuele verplichting met hem pas na 3 maanden formeel beëindigd. Heeft de bond in die periode nog gebruik gemaakt van zijn diensten of mocht hij gewoon zonder tegenprestatie zijn salaris opstrijken? Als de bond geen gebruik gemaakt heeft van Gorré's expertise, waarom is hij dan niet gewoon afgekocht, waardoor er eerder een vervanger kon worden aangetrokken? Ik ben niet op de hoogte van alle feiten, dus doe ik geen uitspraak over het ontslag van de bondscoach, maar iedereen met wat verstand van het spelletje heeft kunnen vaststellen dat Natio onder Gorré sprongen vooruit heeft gemaakt. Gedurende de afgelopen drie maanden had hij ingezet kunnen worden om de plaatselijke voetballers op niveau te houden, een taak die hem op het lijf geschreven is.

Mireille Hoepel
Advertenties