Nederlandse politie lost schoten tijdens Covid-protesten Rotterdam
20 Nov 2021, 14:18
foto
Demonstranten nemen deel aan een protest tegen een gedeeltelijke Covid-19-afsluiting en een regeringsplan om de bewegingen van mensen die ervoor kiezen zich niet te laten vaccineren tegen Covid-19 in te perken. (Foto: AFP)


De Nederlandse politie heeft het vuur geopend op demonstranten, waarbij zeven mensen gewond zijn geraakt. Het treffen heeft plaatsgevonden bij rellen die uitbraken in het centrum van Rotterdam tijdens een demonstratie. De mensen protesteerden tegen de onlangs ingevoerde Covid-19-beperkingen en regeringsplannen om de toegang voor niet-gevaccineerde mensen tot sommige locaties te beperken.

De burgemeester van Rotterdam, Ahmed Aboutaleb, vertelde verslaggevers zaterdagochtend in de vroege uurtjes dat "de politie het een aantal keren nodig vond om hun wapens te trekken om zichzelf te verdedigen", terwijl relschoppers tekeer gingen door het centrale winkelgebied van de havenstad, branden aanstaken en stenen en vuurwerk naar agenten gooiden in wat Aboutaleb 'een orgie van geweld' noemde.

"De politie schoot op demonstranten, mensen raakten gewond", zei Aboutaleb. Details over de verwondingen had hij niet. De politie loste ook waarschuwingsschoten. Een aantal politieagenten raakte ook gewond bij het geweld en agenten arresteerden tientallen mensen en verwachten nog meer te arresteren na bestudering van videobeelden van beveiligingscamera's, zei Aboutaleb.

De situatie was later op vrijdagavond grotendeels gekalmeerd, maar er was veel politie aanwezig.

Het was een van de ergste geweldsuitbarstingen in Nederland sinds vorig jaar voor het eerst de coronamaatregelen werden opgelegd. In januari vielen relschoppers ook de politie aan en stichtten branden in de straten van Rotterdam nadat een avondklok van kracht was geworden.

Nederland ging een week geleden terug in West-Europa's eerste gedeeltelijke lockdown van het winterseizoen. De beperkingen, die gevolgen hebben voor restaurants, winkels en sport, zullen naar verwachting nog zeker drie weken van kracht blijven.

De politie laat in een verklaring weten dat de demonstratie die begon op de Coolsingel "tot rellen had geleid. Op verschillende plaatsen zijn branden gesticht. Er werd vuurwerk afgestoken en de politie loste verschillende waarschuwingsschoten".

"Er zijn verwondingen die verband houden met de afgevuurde schoten", voegde ze eraan toe. Een aantal gaven ze niet, maar volgens de NOS raakten twee mensen gewond.

Nederlandse media zeiden dat honderden demonstranten leuzen riepen, waaronder 'vrijheid', vervolgens stenen naar politie en brandweerlieden gooiden en verschillende elektrische scooters in brand staken. De politie zette het waterkanon in om de menigte uiteen te drijven.

Foto's van de scène toonden ten minste één politieauto in vlammen en een andere met een fiets die door de voorruit werd geramd.

De lokale politieke partij Leefbaar Rotterdam veroordeelde het geweld in een tweet. "Het centrum van onze mooie stad is vanavond omgetoverd tot oorlogsgebied", klinkt het. "Rotterdam is een stad waar je het oneens kunt zijn met dingen die gebeuren, maar geweld is nooit, nooit de oplossing."

De Nederlandse politie zei dat eenheden uit het hele land werden binnengebracht om 'de orde te herstellen' in de stad.

De autoriteiten van Rotterdam hebben een noodbevel uitgevaardigd dat mensen verbiedt zich in het gebied te verzamelen "om de openbare orde te handhaven", terwijl het centraal station was gesloten.

Een voor zaterdag geplande demonstratie in Amsterdam tegen de coronamaatregelen is afgelast na de rellen in Rotterdam.

"Gisteravond brak de hel los in Rotterdam", zegt United We Stand Europe, dat het protest van zaterdag had opgeroepen, op Facebook. Het houden van de demonstratie in Amsterdam "voelde niet goed", aldus de organisatie.

Een gepland protest zaterdag in de zuidelijke stad Breda gaat volgens lokale media nog steeds door.

Nederland probeert een nieuwe golf van het coronavirus onder controle te krijgen, met meer dan 21.000 nieuwe gevallen gemeld op vrijdag. De regering overweegt nu om niet-gevaccineerden uit te sluiten van bars en restaurants, en alleen toegang te verlenen aan degenen die volledig zijn gevaccineerd of die zijn hersteld van de ziekte.

Soortgelijke stappen zijn al ondernomen in buurland Duitsland. Oostenrijk is terug in een totale lockdown en is van plan vaccins verplicht te stellen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May