Al 20 zwangere vrouwen dit jaar overleden aan Covid-19
20 Nov 2021, 20:22
foto
Javier Asin, arts tevens coördinator NCT. (Foto: René Gompers)


Voor dit jaar zijn er tot nu toe 20 zwangere vrouwen overleden die met het covidvirus waren besmet. Ze waren niet gevaccineerd. Arts Javier Asin moet even slikken wanneer hij vertelt hoe het er aan toe gaat. Hij is coördinator van van het Nationaal Coördnatie Team (NCT). “Ik kan me niet voorstellen dat er nog mensen zijn die aan zwangeren zeggen dat ze zich niet moeten laten vaccineren,” merkt hij op. “Ik vind het misdadig… als je weet dat je daarmee een moederloos kind geboren laat worden.” 

Eerder is op een persconferentie gemeld dat het moedersterftecijfer in Suriname erg hoog is, gemiddeld 13 per jaar. In oktober waren er al 30 moeders overleden bij de bevalling, 19 van ze waren met het coronavirus besmet. Asin benadrukt  dat zwangeren die met het virus besmet raken, een groter risico lopen. 

“Op dit moment zijn er 20 moeders overleden… jonge moeders,” deelt Asin mee. Hij geeft aan dat in de laatste drie maanden (derde trimester), juist wanneer er meer van het lichaam gevergd wordt en de buik erg groot is, de problemen van covid zich gaan manifesteren. Wanneer het ernstig is en niet zo goed uitziet, wordt besloten om een keizersnede te doen. 

Asin: “Derde trimester, kind is levensvatbaar, moeder en kind zijn in nood. Wat je dan doet, in alle omstandigheden,  ook bij covid, is een keizersnede. Het kind komt eruit en doet het redelijk goed, de moeder gaat meteen naar de intensive care. En dan gebeurt er iets heel triest en dat is dat… vrijwel geen van deze vrouwen het heeft overleefd. Het zijn 20 kinderen die hun moeder nooit hebben gekend.” De vrouwen waren niet gevaccineerd. Aan zwangere vrouwen wordt het Moderna vaccin aangeraden.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May