Vreedzaam vraagt pg onderzoek naar Indiaas filmbedrijf
20 Nov 2021, 04:48
foto
Assembleelid Jennifer Vreedzaam


Assembleelid Jennifer Vreedzaam (NDP) heeft waarnemend procureur-generaal (pg) Garcia Paragsingh gevraagd een onderzoek te doen naar verrichtingen van het Indiaas bedrijf, Lavish Media Entertainment Private Limited, in Suriname. Vermoed wordt dat er mogelijk sprake is van mensensmokkel. Het ministerie van Buitenlandse Zaken, Internationale Samenwerking en International Business heeft naast het verlenen van visa ook voor logistieke zaken gezorgd. President Chan Santokhi heeft vertegenwoordigers van het bedrijf ontvangen als officiële gasten. 

Op verzoek van het bedrijf heeft het ministerie aan groepen van personen met de Indiase nationaliteit, een visum en verklaring van toegang verstrekt. In september hebben ongeveer honderd Indiërs de reis naar Suriname ondernomen onder het predicaat 'behorend bij Lavish Media Entertainment Private Limited'. "Echter zijn deze personen kennelijk doorgereisd naar een andere bestemming, nadat zij Suriname aandeden. Het is een bekende mensensmokkelroute van Azië naar Zuid-Amerika, waarna de mensen via een onbekende route naar de Verenigde Staten trekken en veelal illegaal daar werken", stelt Vreedzaam in haar verzoek tot onderzoek aan de pg. 

De volksvertegenwoordiger merkt op dat het filmbedrijf niet geregistreerd staat als een 'Bollywood' bedrijf. Zij staaft dit met een bijlage van geregistreerde filmbedrijven. Het bedrijf is in januari 2020 opgericht en heeft zich kennelijk ook niet kunnen profileren met films die het heeft voortgebracht. Vreedzaam stelt dat de vermeende mensensmokkel vermoedelijk heeft plaatsgevonden in samenspraak met het ministerie van BIBIS. Deze kwestie is ook aan de orde gekomen in De Nationale Assemblee tijdens de algemene politieke beschouwingen. Het Assembleelid heeft diverse documenten opgestuurd naar het Openbaar Ministerie. 

U kunt de brief en de bijlagen naar de waarnemend pg hier downloaden. 
pdf-icon.gif Verzoek_DNA-lid_Vreedzaam_onderzoek_mensensmokkel.pdf                
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May