Onvoldoende sanitaire voorzieningen leiden jaarlijks tot 830.000 doden 
19 Nov 2021, 20:39
foto
Dave Wirjomengolo van Intermed Caribe wijst leerlingen hoe gebruik te maken van de hygiëne producten die de sociaal-verantwoordelijke onderneming de school heeft geschonken.


Ontoereikende sanitaire voorzieningen dragen direct of indirect - via besmet drinkwater en handen - bij aan ongeveer 830.000 sterfgevallen als gevolg van diarreeziekten en andere aandoeningen, waaronder via de bodem overgedragen worminfecties, ondervoeding, trachoom, schistosomiasis en lymfatische filariasis. Vandaag wordt wereldwijd Toilettendag herdacht. 

Deze dag richt zich op het belang van goede sanitaire voorzieningen en de beschikbaarheid van schone en veilige toiletten voor iedereen. Het beschikken over goede sanitaire voorzieningen is volgens de WHO en de Unicef een mensenrecht. Iedereen heeft recht op sanitaire voorzieningen die privacy bieden, waardigheid en veiligheid garanderen, en die fysiek toegankelijk en betaalbaar zijn. In een gezamenlijk rapport State of the World’s Sanitation, An urgent call to transform sanitation for better health, environments, economies and societies zeggen beide organisaties dat sanitaire voorzieningen een publiek goed zijn en de hele samenleving voordelen bieden voor een betere gezondheid, alsook economische en sociale ontwikkeling. 

Covid-19 heeft sanitaire uitdagingen verergerd
Gesteld wordt dat de Covid-19-pandemie veel uitdagingen op het gebied van sanitaire voorzieningen heeft verergerd. Mensen zijn thuis geïsoleerd, waar ze onveilige sanitaire voorzieningen hebben. Anderen worden door gebrek aan deze voorzieningen gedwongen naar onveilige, gemeenschappelijke ruimtes zoals openbare latrines of open ontlastingsruimtes te gaan. Sanitaire medewerkers, die verplicht zijn door te werken omdat ze een essentiële dienst verrichten, voegen nog een gezondheidsrisico toe aan een vaak lange lijst van risico’s. De pandemie heeft versterkt wat al geruime tijd duidelijk is bewezen: slechte sanitaire voorzieningen brengen iedereen in gevaar.

Handen wassen na toiletgebruik blijft belangrijk
Voedseltechnoloog en microbioloog Ricky Stutgard zegt desgevraagd dat met de Covid-pandemie handenwassen een serieuze handeling is geworden in de Surinaamse samenleving. Des te meer nadat de Mohana-regels zijn ingevoerd. “Gevreesd wordt echter dat, doordat we bij elke winkel, supermarket of bedrijf onze handen moeten wassen, de ernst ervan verloren gaat. Overmaat schaadt. Men doet het, omdat men het moet doen. Wij zien daarom ook dat men vandaag de dag het handen wassen gemaakt heeft tot “het eventjes nat maken van de handen”. Het is dan ook verwachtbaar dat velen het handen wassen na gebruik van het toilet of vóór het eten minder serieus zullen nemen”, zegt Stutgard. 

Handhygiënelessen niet vergeten
De voedseltechnoloog heeft in de afgelopen jaren handhygiënetrainingen verzorgd aan verschillende scholen en organisaties, waarbij de nadruk ook is gelegd op het belang handen wassen na toiletgebruik én voor het eten. Die lessen zijn de kinderen van de Louis Brailleschool niet vergeten, zegt schoolleider Jennifer Tjon A Joe. “We letten er goed op dat de kinderen hun handen wassen, vooral vóór het eten en na de pauze. Sommigen hebben een kortgeheugen en dan moet je echt met ze praten, dat wat ze geleerd hebben ze elke dag moeten toepassen hoe ze het hebben geleerd.” De school heeft in het kader van Wereld Toilettendag handhygiëneproducten gehad van Intermed Caribe. Ook de Kennedyschool is door het bedrijf bedacht. 
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May