Wetswijziging om productie van bier te vergroten
19 Nov 2021, 00:00
foto
De wijziging Wet Bieraccijns is met 41 stemmen goedgekeurd door De Nationale Assemblee. De wetswijziging maakt het mogelijk voor de Surinaamse Brouwerij om de productie op te voeren. (Foto: DNA)


Na aanvankelijk diverse kanttekeningen vanuit de NDP- en BEP-fractie is de wijziging Wet Bieraccijns donderdag met algemene 41 stemmen aangenomen. De wet maakt het mogelijk voor de Surinaamse Brouwerij om uit te breiden en verder te groeien. De oppositie vroeg de aandacht voor de 'local content' en dat parbobier niet wordt weggedrukt van de markt door Heineken, die grootaandeelhouder is. 

Hoewel de wetswijziging meer geld in het laadje zal brengen, merkte BEP-fractieleider Ronny Asabina op dat het niet de bedoeling is om alcoholgebruik te stimuleren. De wet die dateert van 1954 - voor de geboorte van minister Armand Achaibersing van Financiën & Planning, zoals hij opmerkte bij de beantwoording van vragen - werkt belemmerend voor de verdere groei en uitbreiding van grote bedrijven. De regeling in de wet was bedoeld om kleine brouwerijen te beschermen. 

De jaarproductie van 200.000 hectoliter is nu verhoogd naar 50.000.000 liter. Internationaal worden bedrijven die tot 50 miljoen liter per jaar produceren, gerekend tot 'kleine brouwerijen'. Om 'kleine brouwerijen' een stimulans te geven, komen zij in aanmerking voor een verlaagd accijnstarief. Aangezien de Surinaamse Brouwerij de productie zal verhogen, komt er toch op jaarbasis ongeveer 7 miljoen US-dollar in de staatskas. Ook worden mogelijkheden gecreëerd om bier te exporteren naar onder andere de regio. 

Aangezien met de wetswijziging de productie wordt gestimuleerd, zijn alle fracties akkoord gegaan met de wetswijziging. Minister Achaibersing zegt nota genomen te hebben van de kanttekeningen. Hij zal nog overzichten sturen waar Assembleeleden om hebben gevraagd. De wet is voor de openbare behandeling voorbereid door Asis Gajadien (VHP/voorzitter van de commissie), Rabin Parmessar (NDP), Chuanrui Wang (VHP), Jennifer Vreedzaam (NDP), Kishan Ramsukul (VHP), Ronny Asabina (BEP) en Josafat Kanape (ABOP). 
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May