Geldovermakingen naar thuislanden bereikt nieuw record
18 Nov 2021, 18:21
foto
Geldoverdrachten naar Latijns-Amerika en het Caribisch gebied dit jaar naar verwachting met 21,6 procent stijgen. De transacties worden gestimuleerd door factoren als orkanen, bezorgdheid over Covid-19, verbetering van de economie van de VS en een toename van het aantal migranten dat naar de VS reist. (Foto: Reuters)


Het geld dat buitenlanders wereldwijd naar hun thuisland sturen, zal dit jaar een record bereiken. Volgens voorspellingen van de Wereldbank wordt het record gevoed door overschrijvingen naar Latijns-Amerika en migranten die op weg zijn naar de VS.

De overmakingen naar lage- en middeninkomenslanden zullen dit jaar vergeleken met 2020 naar verwachting met 7,3% groeien, zei de in Washington gevestigde ontwikkelingslener woensdag in een rapport. De transfers naar Latijns-Amerika en het Caribisch gebied zullen naar verwachting met 21,6% zijn gestegen, gestimuleerd door factoren als bezorgdheid over Covid-19, orkanen, verbetering van de Amerikaanse economie en een toename van het aantal migranten dat naar de VS reist.

De wereldwijde stijging is groter dan de 2,6% die de Wereldbank in mei voorspelde na een daling van 1,6% in 2020 – veel minder dan de daling van 20% die oorspronkelijk was voorspeld. Overdrachten van familie in het buitenland hebben geholpen om mensen te ondersteunen die in hun land van herkomst in economische moeilijkheden verkeren.

De overmakingen stegen waarschijnlijk met 9,7% voor het Midden-Oosten en Noord-Afrika, 8% voor Zuid-Azië, 6,2% voor Afrika bezuiden de Sahara en 5,3% voor Europa en Centraal-Azië. In Oost-Azië en de Pacific daalden de overmakingen waarschijnlijk met 4%.

"Overmakingsstromen van migranten hebben de geldoverdrachtsprogramma’s van de overheid sterk aangevuld om gezinnen te ondersteunen die tijdens de Covid-19-crisis in economische moeilijkheden verkeren", zei Michal Rutkowski, de wereldwijde directeur van de Wereldbank voor sociale bescherming en banen, in een verklaring. "Het vergemakkelijken van de stroom van geldovermakingen om de overbelaste huishoudbudgetten te verlichten, zou een belangrijk onderdeel moeten zijn van het overheidsbeleid om een ​​wereldwijd herstel van de pandemie te ondersteunen."


Uit het rapport blijkt dat de vijf beste ontvangers van geldovermakingen in 2021 India, China, Mexico, de Filipijnen en Egypte zijn. Als aandeel van het bruto binnenlands product zijn Tonga, Libanon, de Kirgizische Republiek, Tadzjikistan en Honduras de grootste ontvangers van overmakingen.

De kosten van het verzenden van geld over de internationale grenzen bedroegen in het eerste kwartaal van dit jaar gemiddeld 6,4%, meer dan het dubbele van de doelstelling van 3% die is vastgelegd in de doelstellingen voor duurzame ontwikkeling van de bank. Overmakingen naar Afrika bezuiden de Sahara zijn met 8% bijzonder duur.

De VS was het grootste bronland voor geldovermakingen in 2020, gevolgd door de Verenigde Arabische Emiraten, Saudi-Arabië en Zwitserland.

Amerikaanse functionarissen troffen het afgelopen jaar een record aan van meer dan 1,7 miljoen migranten die de grens met Mexico overstaken. De meerderheid van de migranten die in het fiscale jaar 2021 werden aangehouden – bijna 1,4 miljoen – was afkomstig uit Mexico en de noordelijke driehoek van Honduras, El Salvador en Guatemala. Maar Covid-19 spoorde honderdduizenden mensen, voornamelijk uit Latijns-Amerika en het Caribisch gebied, aan om naar het noorden te trekken, wat de inspanningen van de regering-Biden bemoeilijkte.

De toename van migranten op weg naar de VS is volgens de Wereldbank waarschijnlijk een "belangrijke factor" achter de toename van het volume van overmakingen naar Latijns-Amerika en het Caribisch gebied. "In het bijzonder kan de spectaculaire toename van geldovermakingen in Mexico een weerspiegeling zijn van de fondsen die door transitmigranten uit Honduras, El Salvador, Guatemala, Haïti, Venezuela, Cuba en vele andere landen zijn ontvangen", zei de ontwikkelingsgeldschieter.

De nadelige effecten van Covid-19 op landen en de schade veroorzaakt door de orkanen Grace en Ida hebben ook bijgedragen aan een toename van de geldovermakingen naar Mexico en Midden-Amerika, aldus de Wereldbank.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May