Van het kruis en de zegeningen
18 Nov 2021, 20:24
foto


Er is bekend gemaakt dat het gebied rond het Onafhankelijkheidsplein op 20 en 25 november afgesloten zal zijn in verband met activiteiten die gepland zijn in verband met de 46e Onafhankelijkheidsdag van ons geliefd Suriname.

Dit besluit van de regering schijnt kwaad bloed gezet te hebben bij een groep van personen die zich “De samenwerkende verontruste burgers, kerkgenootschappen en vakbonden” noemt, aangezien zij ook op 20 november een protestmanifestatie hebben gepland op het Onafhankelijkheidsplein. Zij beklagen zich erom dat het al weken bekend is dat er op die dag op het plein geprotesteerd zou worden tegen het vaccinatiebeleid van de overheid en dat de overheid dit gebruikt om hun protest te “breken”. Ik vraag mij af of zij dan niet weten c.q. wisten dat elke regering sinds 1975 rond Onafhankelijkheidsdag activiteiten ontplooit op het Onafhankelijkheidsplein. Of hebben zij dat met opzet zo gepland?

Alvorens ik dan verder ga haast ik mij om aan te geven dat ik in zijn geheel elk vredelievend protest kan waarderen voor zover het gaat om een beschermd belang. Waar ik een probleem mee heb is dat het vaker in Suriname voorkomt dat men een vredelievend protest misbruikt om politieke redenen. Frappant is daarbij dat een ex-minister van de vorige regering, die kort heeft gefungeerd als Minister van Justitie en Politie en daarna als adviseur van de President, zich durft uit te laten als zou het afsluiten van het plein niets anders zijn dan vertrapping van de rechtsstaat en inperking van het recht van vrije meningsuiting en het recht op vreedzame demonstratie. Ze schroomt er niet voor om de regering onder leiding van President Santokhi uit te maken voor tiranniek en dictatoriaal.

Maar wacht even. Deze woorden heb ik ook eerder gehoord. Was het niet zo dat in het jaar 2017, voor enkele maanden, het Onafhankelijkheidsplein was afgesloten, nota bene met dranghekken? Of is die ene ex-minister dat even vergeten? Wie heeft toen de regel ingevoerd dat personen of groepen die wilden protesteren op het plein daarvoor een vergunning moesten aanvragen? Protesten werden met de harde hand neergeslagen door politie met de meest gruwelijke maskers op. Was dat niet vertrapping van de rechtsstaat en inperking van het recht van vrije meningsuiting en het recht op vreedzame demonstratie? Was de regering van dhr. Bouterse toen niet tiranniek en dictatoriaal bezig?

Ik herhaal wat ik eerder ook heb aangegeven. Als mensen op vreedzame wijze willen protesteren omdat zij het niet eens zijn met het vaccinatiebeleid van de regering, dan zullen zij daar geen last of tegenstand van ondervinden. Maar als ik kijk naar de mensen die achter de protesten staan, vrees ik dat het leed van de samenleving misbruikt wordt om de zittende regering politiek dwars te zitten. In mijn ogen is het dus geen ideale protestmanifestatie meer maar een politieke manifestatie. Dan kan ik de aanzet van de demonstratie als burger ook niet accepteren ondanks ook ik tegen elke manier van dwang ben.

mr. J.N. Rambhadjan
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May