Apache: Testen tonen productiecapaciteit Sapakara South-1
17 Nov 2021, 10:10
foto
De Sapakara South-1 (SPS-1)-exploratieput in blok 58 blijkt commercieel goede productie vooruitzichten te hebben.


De Sapakara South 1- boorput in blok 58 heeft zoals de eerste resultaten laten zien commercieel goede productie vooruitzichten. In een verklaring zei Apache (APA) dinsdag laat dat het ​​succesvolle stroom- en daaropvolgende drukopbouwtests kon uitvoeren bij de Sapakara South-1 (SPS-1)-exploratieput. De put bevat ongeveer 30 meter netto zware olie in een enkele zone.

Een test met beperkte stroming was 48 uur lang gemiddeld 4.800 vaten olie per dag. Zonder stroombeperkingen zou een exploitatieput met een aanzienlijk hogere aanhoudende snelheid produceren. Voorlopige analyse van de gegevens toont dat een  enkel reservoir in SPS-1 bleek een aangesloten bron van 325 tot 375 miljoen vaten olie bevat. Seismische beeldvorming van dit Sapakara-reservoir ondersteunt aanzienlijk meer potentiële hulpbronnen, wat kan worden bewezen door extra taxatieboringen.

"We zijn erg blij met de resultaten van de stromingstest. De gegevens die we hebben verzameld, bevestigen een zwarte oliereservoir van uitstekende kwaliteit, dat volgens ons zal dienen als basis voor een ontwikkelingsproject in Suriname", aldus John J. Christmann IV, CEO en president van APA. "De hoge doorlaatbaarheid van het oliehoudende zand en de dikke en constante kwaliteit wijzen op een sterke winningscapaciteit van de put en, belangrijker nog, hoge herstelfactoren."

In de Bonboni-1 verkenningsput, de eerste exploratiebron in het noordelijke deel van Blok 58, werd geboord in waterdiepten van bijna 2.000 meter. Deze put ligt ongeveer 45 kilometer van de ontdekkingen van APA in de Maka-Kwaskwasi-Sapakara-Keskesi-lijn.  In de put is hoogwaardige, watervoerende reservoirs gevonden en 16 meter netto zwarte olie in een enkele zone. De vondst is echter commercieel niet aantrekkelijk. APA meldt dat de put zal worden afgedicht en verlaten.

Tracey Henderson, senior vicepresident van Exploration, merkte op: "De resultaten bij Bonboni breiden het beproefde petroleumsysteem uit tot de noordelijke grens van Blok 58, wat de aanwezigheid van hoogwaardig reservoirzand en de vorming en migratie van zwarte olie bevestigt. Nu de kritieke elementen van reservoir en lading zijn bewezen, richt onze focus zich op het integreren van brongegevens om prioriteit te geven aan de talrijke verkenningsvooruitzichten die we in zowel blokken 58 als 53 in kaart hebben gebracht.”

Na voltooiing van de operaties bij Bonboni, zal de Maersk Valiant de exploratieput van Krabdagu boren, 18 kilometer ten oosten van SPS-1. Krabdagu heeft een soortgelijke seismische samenstelling als de twee succesvolle bronnen in Sapakara en de ontdekkingsbron in het nabijgelegen Keskesi. Succes in Krabdagu zou de reikwijdte en schaal van een ontwikkeling in het centrale deel van Blok 58 aanzienlijk kunnen vergroten. Het bedrijf voorziet een potentieel ontwikkelingscentrum voor zwarte olie dat de productie van Krabdagu, Sapakara en Keskesi zou huisvesten.

Het contract van de Maersk Developer loopt ten einde en zal het schip vertrekken zodra de werkzaamheden bij SPS-1 zijn voltooid. APA zal de Noble Gerry de Souza vroeg in 2022 naar blok 53 mobiliseren, waar het één gecommitteerde put heeft en opties heeft voor twee extra putten.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May